2021. December 08. szerda
Biztonságosan és hatékonyan csökkenti a homlok ráncait az új, A típusú Botulinum toxint tartalmazó gyógyszer, mely felveheti a versenyt a már régóta forgalomban lévő Botox-tartalmú szerrel.

Az eredeti szert a kozmetikai sebészet már régóta alkalmazza a homlok és szemöldök körüli ráncok eltüntetéséhez. A hatóanyag, a Botulinum toxin (Botox) több hónapra meggátolja az arcizmok összehúzódását. Az új szert az Egyesült Államokban még nem, másik 23 országban azonban már engedélyezték, mint ránctalanító alternatívát. Az USA-n kívül már 15 éve ideggyógyászati problémák kezelésére is használják.

Botox, homlok

A két hasonló gyógyszer közti különbség a szerkezetükben van: az újabb kevesebb fehérjét tartalmaz, magyarázta Dr. Kamran Jafri, New York-i plasztikai sebész. Az új szer antigéntartalma is alacsonyabb, és elméletileg ennek köszönhetően lassabban bomlik le a szervezetben, vagyis hosszabb ideig hat, mint elődje. Ezt azonban a klinikai vizsgálatok eredményei megcáfolták, és éppen az ellenkezőjét támasztották alá.

További különbség, hogy az újabb szer távolabbra, az eredeti egy centiméter helyett akár három centiméterre is képes a beadás helyétől eldiffundálni. A homlok kezelésénél ez előnyös, mivel kevesebb injekcióra van szükség, a szarkalábaknál azonban már problémát jelent, hiszen ha nem a megfelelő izmokat találják el vele, szemhéjcsüngést is okozhat. A mostani fázis III. klinikai vizsgálatban az új szer ránctalanító hatása több mint 13 hónapig tartott.

A kutatás vezetője, Dr. Ronal Moy szerint a szer biztonságos, és ugyanolyan hatékony, mint elődje. A betegek jelentős része elégedettebb, és természetesebb az arckifejezése, mint a korábbi kezelések után. Moy a mostani a Botox-kezelésekéhez hasonló népszerűséget jósol az új szernek. Nem minden szakértő ugyanilyen lelkes azonban. Egyesek szerint a szemhéjcsüngés kockázatát emeli az új szer használata. A két szer közvetlen összehasonlítása még várat magára.

A13 hónapos vizsgálat során a botulinumtoxin-tartalmú új szerrel a homlok öt pontján kezelétk a pácienseket. A vizsgálat végéig kitartó résztvevők között előforduló, nem várt negatív események nagyjából 28 százaléka volt betudható a kezelésnek. Előfordultak problémák a beadás helyén, van, akinél fejfájás, másoknál szemhéjcsüngés, illetve gyógyszer-mellékhatások jelentkeztek. A betegek visszajelzései alapján a beadás után egy nappal kezdett hatni a szer. Egy hét elteltével a résztvevők 95 százalékánál állt be javulás, 30 nappal később pedig még mindig 91 százalék számolt be pozitív hatásról.


Forrás: Medipress
2009. 03. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés