2021. December 02. csütörtök

Halálesetek a Botox miatt

Botox, botulinum, mellékhatások
1 . oldal
Az Európai Gyógyszerügynökség felmérése szerint az évek során több mint hatszáz olyan eset fordult elő, amikor Botox-injekciókban részesült személyeknél komoly negatív hatások léptek fel, huszonnyolcan közülük meghaltak.

A Focus című német hetilapban olvasható adatok megkérdőjelezik, hogy az elsősorban kozmetikumként, ránctalanításra használt Botox nevű szer, amely a botulinum idegméregből készül, valóban olyan ártalmatlan, mint hirdetik.

Botox, injekció

A Clostridium botulinum nevű baktérium által termelt, eredeti formájában a ciánnál is sokkal erősebb mérgező hatású anyagból készülő szert apró injekciókkal juttatják be bőrbe. A kezelés azért népszerű, mert eredménye már néhány nap alatt látszik, és a köztudatban az terjedt el, hogy nincsen semmiféle mellékhatása. A beavatkozást általában a homlok, a felső szemhéj és a szemkörnyék bőrén végzik.

A Focus szerint Németországban 1994 óta 210 gyanús eset történt a szer használata nyomán, ebből öt volt halálos.

Tavaly júliusban az Európai Unió illetékesei már figyelmeztették az egészségügyi szakmát a Botox használatával előforduló kockázatokra és megszigorították az elővigyázatossági előírásokat, illetve a mellékhatások listáját. 2008 februárjában az amerikai Élelmiszer és Kábítószer Hatóság (FDA) is figyelmeztetett a botulinum túladagolásának veszélyeire, nevezetesen az általa okozott légzési – a legsúlyosabb esetekben halálos – zavarokra. Az FDA azonban megjegyezte, hogy ezekben az esetekben nem kozmetikai célra alkalmazták a szert.

Az FDA figyelmeztetése előtt a Public Citizen nevű amerikai fogyasztóvédelmi szervezet jelentést tett közzé, amelynek értelmében a Botox-kezelés következtében 1997 novembere és 2006 decembere között 87 ember került kórházba az Egyesült Államokban, és tizenhatan meghaltak. A botulinum idegméreg több különböző nevű gyógyszer alapanyaga. Mindazonáltal sem az FDA, sem az európai hatóságok nem tiltották meg a szer használatát.


Forrás: MTI
2008. 09. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés