2022. Május 16. hétfő
Lynette Kunz 8 évvel ezelőtt olyan súlyos gerincvelő-sérülést szenvedett, mely miatt mind a négy végtagja megbénult, és húgyhólyagja időnként teljesen váratlanul, önkéntelenül összehúzódik, ami gyakran rendkívül kínos helyzetbe hozza őt a mindennapokban. Urológusa szerencsére talált megoldást Kunz asszony problémájára.

A 42 éves Kunz asszony elmondta, hogy ugyan észreveszi, mikor megtelik a hólyagja, ám neki sokkal kevesebb ideje van eljutni a mosdóig, mint másoknak, akiknek nincs hasonló gondjuk. A beavatkozásig nem mert végigülni egy éttermi vacsorát, mert állandóan rettegett a kínos jelenettől.

botox injekció húgyhólyag inkontinencia

A Texasi Egyetem Délnyugati Egészségközpontjában elvégzett beavatkozásnak köszönhetően mostanra a nő visszanyerte vizelettartási képességét. Urológusa, Dr. Gary Lemack adjunktus ugyanis botulinum toxin A-t fecskendezett a húgyhólyag izomzatának számos pontjára. A toxin gátolja az idegvégződések ingerületátvivő anyagának felszabadulását, így az izom nem kap jelet, és nem húzódik össze – ezt használják ki, amikor az arc ráncai ellen vetik be a botoxot.

Lynette Kunz esetében a károsodott idegek össze-vissza küldenek összehúzódásra serkentő jeleket az izmoknak, így azok figyelmeztető jel nélkül húzódnak össze. A botulinum toxin megakadályozza a kontrollálatlan rángásokat, ám mivel nem minden izom kap belőle, azért marad még működőképes régió is, mely lehetővé teszi az akaratlagos vizeletürítést. Az injekció hatása 6-9 hónapig tart, ekkor újra kell oltani a pácienseket. Kunz asszony számára nagyon fontos, hogy a beavatkozás révén bizonyos fokig szabadnak érezheti magát, hiszen amellett, hogy családanya, a közösség aktív tagja is.

Dr. Lemack már 5 éve közel 40 betegét kezeli botulinum toxinnal, nekik alsó húgyúti problémáik vannak. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatala (FDA) egyelőre hivatalosan nem hagyta jóvá a kezelést. Dr. Lemack szakmai továbbképzéseket is szokott tartani a témában, és eredményei segítségével talán az FDA is meggyőzhető lesz. Kutatását a botox injekciót gyártó cég támogatja.


Forrás: Medipress
2007. 12. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés