2021. December 06. hétfő
A koszorúér-műtétek során hagyományosan műszívre kötik a betegeket, újabban viszont enélkül, a szív leállítása nélkül is végeznek bypass-műtéteket. A módszert kevésbé megterhelőnek hitték – mint kiderült, tévesen.

A szív véráramlását javító műtétek alatt a hagyományos protokoll szerint a pácienst lélegeztető gépre és műszívre kötik, tehát a szív vérpumpáló feladatát a gép veszi át. A megállított szíven könnyebb végrehajtani az elzáródott érdarab cseréjét. A gépre kötés azonban némi kockázattal jár, például agyvérzéshez vezethet.

bypass-műtét

Az 1990-es években kezdték el a gép nélküli bypass-műtéteket, amelyek során más eszközökkel stabilizálják a vért pumpáló szívet. Manapság már minden ötödik koszorúér-műtétet így végeznek, és nagy a vita arról, hogy vajon melyik metódus a jobb.

A témában végzett eddigi legnagyobb kutatáshoz amerikai kutatók 18 kórház 2203 páciensének vizsgálatát vették alapul – a betegek fele-fele arányban estek át a hagyományos és műszív nélkül végzett bypass-műtéten. Egy hónappal a beavatkozás után semmi különbség nem mutatkozott a halálozások, illetve más komplikációk számában a két csoport között.

Egy évvel később azonban a műszív nélkül operáltak eredményei rosszabbnak mutatkoztak: nagyjából tíz százalékuk vagy elhunyt, szívinfarktuson esett át vagy újabb bypass-műtétre szorult, esetleg átjárhatóvá kellett tenni egy elzáródott artériáját. A műszíves módszerrel operáltaknál viszont csak hét százalékban léptek fel ilyen komplikációk.

Az is kiderült, hogy a műszíves beavatkozás semmiféle mentális problémát nem váltott ki, holott éppen ez az aggodalom vezetett az új módszer bevezetéséhez.

„Mindig abba a hitbe ringattuk magunkat, hogy a kisebb, kevésbé durva beavatkozás jobb eredményt hoz. De ez nem mindig igaz” – vonta le a tanulságot Eric Peterson, a Duke Egyetem kórházának szívgyógyásza.

Frederick Grover, a tanulmány egyik szerzője, a denveri Colorado Egyetem tudósa és Peterson álláspontja szerint vannak olyan betegek, akik számára jobb megoldás a műszív nélküli beavatkozás. Korábbi tanulmányok ide sorolták a nőket, az időseket és a más betegségekben is szenvedőket. Peterson viszont arra is figyelmeztetett, hogy ezek a tanulmányok elsősorban férfiakról készültek, akik fiatalabbak és egészségesebbek voltak, mint a tipikus bypass-páciensek.


Forrás: MTI
2009. 11. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés