2022. Május 16. hétfő
A nem kívánt terhesség ellen a nők többnyire fogamzásgátló tablettával védekeznek az Egyesült Államokban és nyolc fejlett európai államban. A petevezeték elkötése Európában kevésbé népszerű, mint a tengerentúlon.

A washingtoni kormányzat jelentése szerint az amerikai nők körében a legnépszerűbb fogamzásgátló módszer a tabletta, ami ennek ellenére más országokban jóval népszerűbb. Míg az USA-ban a férjezett nők százaléka szed tablettát, addig Angliában 29, Hollandiában és Franciaországban pedig több mint 40 százalék választja a védekezésnek ezt a formáját.

fogamzásgátló, tabletta, petevezeték elkötése

A petevezeték elkötésére minden negyedik férjezett amerikai nő vállalkozik, ezzel pedig végleg sterilizáltatja magát – Európában csupán tíz százalék alatti e védekezési mód elterjedtsége. A sterilizációt főleg a gyermekes, idősebb nők és az iskolázatlan fiatal nők választják az Egyesült Államokban. Egy kormányzati szakértő szerint Európában azért fordulnak sokkal kevesebben ehhez a módszerhez, mert valószínűleg kevésbé elfogadható számukra  a műtéti megoldás, és az európai orvosok sem reklámozzák annyira az elkötést.

A jelentést a az USA betegségellenőrzési és -megelőzési központja (CDC) készítette több mint 7300, gyermekszülésre alkalmas korú nőtől származó 2006-2008-as adatok alapján, amelyeket nyolc fejlett európai ország – Franciaország, Belgium, Norvégia, Spanyolország, Portugália, Ausztria, Hollandia és Nagy-Britannia– adataival vetették össze.

William Mosher, a jelentés szerzője szerint azonban úgy tűnik, nem csak a férjezett asszonyokra, de az összes nőre vetítve is igazak ezek az arányok. A szakember szerint az új módszerek bevezetése ellenére évtizedek óta stabilan ugyanezt a két védekezést választják az amerikai nők.


Forrás: MTI
2010. 05. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés