2022. Május 16. hétfő
A foltos hajhullás, más néven alopécia areata pontos kiváltó oka nem ismert, spanyol kutatók szerint azonban bizonyos esetben a fogakat érintő fertőzés miatt alakulhat ki.

A hajhullás e formájában egy vagy több, jól körülhatárolható kopasz folt alakul ki a fejbőrön, a szakáll vagy a szemöldökön területén, esetleg a szempilla hullik ki. Nőknél és férfiaknál, bármely korban jelentkezhet, és szakértők szerint ezerből egy embert érinthet.

Több kutatás szerint az alopécia areata kimenetele nem jósolható meg: néha a haj hetek alatt visszanő, más esetekben a helyzet tovább romlik, és még több haj vagy szőr hullik ki. Az érintett szőrtüszők nem károsodnak teljes mértékben, emiatt a haj vissza tud nőni – ez a legtöbb betegnél hónapok múltán következik be. Az összes érintett negyedénél egyszer vagy többször visszatér a hajhullás.

A foltos hajhullást autoimmun betegségnek tartják, vagyis az érintett szőrtüszőket az immunrendszer tévesen támadja meg. Pontos kiváltó oka nem ismert, de bizonyos tényezők – genetika, családi halmozódás vagy érzelmi stressz – hozzájárulhatnak kialakulásához.

Hajhullás

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >>

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Granada Egyetem kutatói nemrég feltártak egy lehetséges okot: szerintük a fogakat érintő fertőzések miatt kezdhet el a haj egy-egy területen hullani, így a megoldást is a fogorvosnál kell keresni.

Gil Montoya és Cutando Soriano kutatók szerint a fogfertőzés miatt kialakuló kopasz foltok rendszerint a fertőzés gócával egy vonalban jelennek meg, így az arcon a felső fogsor szintjében, a száj szegletétől a fejbőrig tartó vonal felett, akár a szakállat vagy a szemöldököt is érintve. Mindemellett a hajhullás a fogfertőzéstől távolabbi helyeken is kialakulhat. Foltos hajhullás esetén érdemes lehet tehát a fogorvost is felkeresni.


Szerző: Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés