2022. Január 16. vasárnap
Új kutatási eredmények támasztják alá, hogy a célzott daganatterápia gyulladást okozó HER2-pozitív emlőrák esetében nagyobb sikerrel pusztítja el a daganatot, és segítségével elkerülhető lehet az emlőeltávolítás.

Az eredmények szerint a célzott biológiai terápia (HER2-receptor ellenes antitest) és a kemoterápia együttes alkalmazása az emlőműtétet megelőzően, közel háromszor annyi (55%) beteg esetében irtotta ki teljesen a daganatot, mint a kemoterápia önmagában (13%). Mi több, a kezelések kombinált alkalmazása esetén a betegek 48%-ánál nemcsak a mellből, de a nyirokmirigyekből is eltűnt a daganat, míg a kemoterápia esetében ez csak 13%-nál történt meg.

HER 2 pozitív emlőrák mellrák célzott biológiai terápia

A gyulladást okozó emlőrák egy ritka, de nagyon agresszív típusa az emlőráknak – ebben az esetben a daganat nagyon gyorsan terjed, ami gyakran teljes emlőeltávolításhoz vezet, s a beteg életkilátásai is sokkal rosszabbak. Ezek az eredmények, amelyeket a 14. Európai Rák Konferencián (ECCO) mutattak be Barcelonában, azért is nagyon jelentősek, mert bebizonyították, hogy a célzott terápia alkalmazása ténylegesen több emlőmegtartó műtétet, és ami még fontosabb hosszabb túlélést és élhetőbb életet eredményezhet.

„Ezek az eredmények nagyon fontosak azoknak a nőknek, akiknek gyulladást okozó HER2-pozitív emlőrákjuk van” – mondta Prof. Dr. Wolfgang Eiermann, a müncheni Red-Cross Klinika orvos igazgatója. „A célzott antitest terápiának köszönhetően a daganatot már a műtétet megelőzően ki lehet irtani, így kevesebb emlőeltávolító műtétre lesz szükség, és ami még fontosabb, jelentősen növekszik a túlélés esélye.”

Az emlőrák a leggyakoribb rákfajta nők között. Minden évben több mint 1 millió új esetet diagnosztizálnak a világ minden táján, és közel 400 000 nő hal bele a szörnyű kórba évente. Az emlőrákok mintegy negyede HER2-pozitív. Ez az emlődaganat típus különleges figyelmet igényel, mert gyorsan növekszik, és a visszaesés esélye is sokkal nagyobb. A célzott terápiát azért kapják a betegek, hogy a nem operálható daganatokat összezsugorítsák, és operálhatóvá tegyék, ezáltal elősegítve az emlő megtartását.


Forrás: Well PR
2007. 10. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés