2022. Május 17. kedd
Karrier, pénz, kihunyó szerelem: csak néhány a sok ok közül, amelyek tönkretehetik a házasságot. De mi a helyzet az első szexuális élmény időpontjával? Vajon az is kihatással van a későbbi kapcsolatok tartósságára?

Többen vitatják, hogy a korán kezdett nemi élet bárhogyan is befolyásolná a későbbi kapcsolatok minőségét, ám egy amerikai kutatás szerint azok a lányok, akik fiatalon szerzik az első szexuális tapasztalatukat, „elindulnak a lejtőn.” Dr. Anthony Paik, az Iowai Egyetem munkatársának vizsgálata szerint azok a nők, akik kamaszként kezdenek szexuális életet élni, 31 százalékos valószínűséggel válnak el házasságuk első öt, és 47 százalékos aránnyal az első tíz évében. A később aktívvá váló nők körében ez a szám sokkal kisebb.

szex, válás

Leginkább azok a nők vannak kitéve a válás valószínűségének, aki 16 éves koruk előtt kezdték a szexuális életet, de a nem kívánt fiatalkori szex is megduplázta a válás rizikóját. A vizsgálat szerint a 18 éves koruk előtt szexelő nőknek csak kis százaléka mondta azt, hogy valóban kívánta is azt.

„Így feláldoznak valami fontosat, amit meg szerettek volna tapasztalni” – véli Dr. Don Damsteegt pszichológus, aki szerint nem ez az első vizsgálat, amely összefüggést talál a korai szexuális élet és a válás között.

Paik elismeri, hogy a válás sok okra vezethető vissza, de a korán kezdett nemi élet kétségkívül jelentős tényezőnek számít. A vizsgálat nem tért ki arra, hogy mennyiben befolyásolja a korai szexuális élmény mellett az ezzel szorosan összefüggő társadalmi normáknak való megfelelési kényszer hiánya a válásokat. Ez utóbbi annál is inkább fontos, mivel egy fokozottan normakövető nő sokkal később lép ki egy rossz kapcsolatból, mint egy olyan társa, akit nem igazán érdekel, hogy mit szólnak mindehhez a szomszédok.


Forrás: Medipress
2011. 06. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés