2021. December 06. hétfő
Magyarország a világ egyik legegészségtelenebb országa –közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tisztviselőjére hivatkozva a Voice of America (VOA) rádió az április 7-ei egészség világnapja kapcsán.

A VOA Budapestről keltezett tudósításában megszólaltatta Pusztai Zsófiát, a WHO nemzeti koordinátorát, aki kifejtette: Magyarország az Európai Unió, egyben a világ egyik legegészségtelenebb országa. Ebben szerepet játszik a népesség egészségtelen, mozgásszegény életmódja, a jelentős alkoholfogyasztás és dohányzás, valamint a zsíros ételek fogyasztása.

A magyar lakosság egészségügyi helyzete még mindig elég gyenge nemzetközi mércével, jóval elmarad attól, ami egy ilyen társadalmi-gazdasági fejlettségű országtól elvárható volna, beleértve az EU-tagállamokat és más országokat is – mutatott rá a szakember.

Pusztai Zsófia emlékeztetett: Magyarországon az elhalálozások okai között vezető a szerepük a szív- és érrendszeri betegségeknek, valamint nemcsak európai, hanem világviszonylatban is a legmagasabb a tüdőrákos betegek aránya a férfiak körében.

Hozzátette: az Európai Unióban Magyarország mellett Bulgária és Románia sorolható a legegészségtelenebb országok közé.

A WHO idei kampányában a városokban élők egészségtelen életmódjára, a környezetszennyezésre, a rák- és szívbetegségek számának növekedésére igyekszik felhívni a figyelmet.

A VOA tudósításában elhangzott, hogy Budapesten viszonylag kevés kerékpáros van, akiknek az élete időnként veszélyben forog az autósok miatt. „Az autósok nem nagyon tisztelik a bicikliseket, az a legveszélyesebb helyzet, amikor megállnak és úgy nyitják ki kocsijuk ajtaját, hogy nem néznek a tükörbe” – mondta egy kerékpáros.

Pusztai Zsófia úgy nyilatkozott a VOA rádiónak: azt szeretné, ha a következő kormány az ország gazdasági gondjai ellenére többet költene az egészségügyi megelőző programokra.


Forrás: MTI
2010. 04. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés