2021. Szeptember 20. hétfő
Két éven belül megtörténhet az első sikeres méhátültetés brit kutatók szerint, akik olyan eljárást dolgoztak ki, amellyel a magzat kihordásáig el tudják látni vérrel a donorszervet – jelentették be az amerikai Reproduktív Orvoslási Társaság atlantai konferenciáján.

A Royal Veterinary College kutatói öt nyúlnak ültettek be méhet az általuk kidolgozott új műtéti technikával, amellyel sikeresen összekötötték a méhet ellátó ereket, köztük az aortát is a testben lévő véredényekkel – írta a BBC hírportálja a konferenciáról beszámolva.

méhátültetés

A megműtött nyulak közül kettő csak 10 hónapig élt, ám a műtétet így is sikeresnek minősítették a kutatók. Richard Smith elmondta, hogy a következő lépésben lombikbébi-módszerrel megtermékenyített embriókat ültetnek az életben maradt nyulak új méhébe, a későbbiekben pedig nagyobb állatoknál folytatják a kísérleteket.

A sikeres eljárás azokon a nőkön segíthet a gyermekvállalásban, akiknek a méhe valamilyen okból megsérült vagy el kellett távolítani, ezért egyelőre csak béranya közreműködésével remélhetnek saját utódot.

Nagy-Britanniában jelenleg évente kétszázra becsülik azok számát, akik béranyát kérnek fel, hogy hozzák világra gyereküket.


Forrás: MTI
2009. 10. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés