2021. Október 17. vasárnap
Ahogy a világban növekszik a munkanélküliség, úgy emelkedhet bizonyos betegségek száma a szakemberek szerint. Még azok körében is megemelkedik bizonyos betegségek gyakorisága, akik munkahelyük elvesztése után viszonylag gyorsan újra munkába állhatnak – állítják a Harvard Egyetem Közegészségügyi Iskolájának kutatói.

„A mostani gazdasági helyzetben bárkivel előfordulhat, hogy elveszíti az állását” – mondja Kate Strully, a kutatás vezetője. „Meg kell ismerni ennek a jelenségnek az esetleges negatív egészségügyi hatásait, és nem szabad őket figyelmen kívül hagyni.”

munkanélküliség, betegség

Azt már korábbi kutatások is igazolták, hogy a beteg emberek mintegy 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel veszítik elmunkahelyüket egészséges társaikhoz képest, de Strully továbbmegy ennél: véleménye szerint a magas elbocsátási arány és munkanélküliség megbetegíti azokat is, akik egészségesek.

A Harvard Egyetem Közegészségügyi Iskolájának kutatási eredményei szerint azon dolgozók, akik önhibájukon kívül veszítik el állásukat, 54 százalékkal nagyobb valószínűséggel ítélik saját egészségi állapotukat rosszabbnak, mint dolgozó társaik, és azok körében, akik egészségesek, 83 százalékkal nő meg valamilyen betegség hirtelen megjelenési esélye. Strully szerint ez a stresszhelyzettel összefüggő emelkedés még azok körében is kimutatható, akik gyorsan újra munkát találnak.

A szakemberek egy egyelőre nem magyarázott furcsaságra is felfigyeltek: a fizikai munkát végzőket mintegy kétszer olyan súlyosan érinti munkájuk elvesztése, mint az értelmiségieket: a fizikai munkások kétszer olyan nagy valószínűséggel számolnak be rossz egészségi állapotról ez után az esemény után.


Forrás: Medipress
2009. 05. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés