Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Kevés csokoládét esznek a magyarok

A magyarok több mint harmada heti több alkalommal is eszik csokoládét, elsősorban mogyorósat vagy mandulásat – derült ki egy internetes felméréséből. Az európai átalghoz képest mégsem számítunk nagyétkű csokifogyasztónak.

Bár elsődlegesen nem az egészségügyi hatásokat tartjuk szem előtt, amikor leemelünk egy-egy tábla csokit a boltok polcairól, hanem természetesen az ízt, mi magyarok mégis fontosnak tartjuk az isteni eledel élettani hatásait, mégpedig elsősorban a csokoládé általános kedélyállapot-, illetve szellemi teljesítőképesség-javító hatását.

A mogyorós a legkedveltebb

A Magyar Édességgyártók Szövetsége a STOP.hu internetes portállal együttműködve 2007 márciusában 1847 fő bevonásával a magyar lakosság édességfogyasztási szokásiról készített felmérést, melyből kiderül, hogy a megkérdezettek 76%-a rendszeresen fogyaszt csokoládéféleségeket. A kekszfélék népszerűsége a csokiénál némiképp szerényebb: a megkérdezettek 28%-a eszik rendszeresen töltött ostyákat és nápolyiféleségeket, 24% pedig különböző kekszeket is, mégpedig hetente többször is.

Az édes élvezetek kiválasztásakor természetesen kitüntetett szerepe van az íznek: a kekszek közül a megkérdezettek 79%-a az édeseket preferálja, ezen belül is leginkább a csokoládésakat (70%) vagy a kakaósakat (53%), de népszerűek még a mogyorós és a kókuszos kekszek is. A nápolyik között az abszolút kedvenc a csokoládés a maga 84%-os népszerűségével, ezt követik a szintén hagyományosnak mondható mogyorós, valamint a vaníliás és a citromos ízű töltött ostyák.

A különféle ízesítésű csokoládék között a legkedveltebbek a mogyorós/mandulás csokik (44%), ezután sorrendben a marcipános (40%), a mogyorókrémes (29%), az alkoholtartalmú (26%) valamint az epres (25%) ízűek következnek.

Az európai átlaghoz képest nem vagyunk nagy csokifogyasztók

A 2005-ös statisztikák alapján megállapítható, hogy a magyarok meglehetősen visszafogottak a csokifogyasztás terén – derül ki Halbritter Mátyás, az Magyar Édességgyártók Szövetségének elnökének ismertetőjéből. Az Európai Unió átlagpolgára évente 6,5 kg csokoládét fogyaszt el, a csokinagyhatalomnak számító Németország, Anglia, Svájc vagy Ausztria átlagfogyasztása pedig évi 10-11 kg. Ehhez képest a magyarok évente szerény 3,2 kg-ot képesek legyűrni a sötét édességből, abból is leginkább tejcsokit (78%), de emellett az étcsokoládé is népszerűnek számít (40%).

A felmérés szerint kedvenc csokoládéját a megkérdezettek 84 százaléka bármikor, akár nassolás gyanánt is, 42 százaléka pedig étkezések után, desszertként, 18 százaléka ünnepekkor, míg 16 százaléka a vizsgák előtt, a koncentrálóképesség javítása céljából fogyasztja.

Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Szövetségének elnöke szerint ahhoz, hogy a csokoládé pozitív élettani hatásai érvényesüljenek, nagyon fontos, hogy ne az étkezések helyett, hanem azt követően, desszertként fogyasszuk.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/csokolade_felmeres