Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Izgatóbb a csoki, mint a csókolózás

A csokoládé-fanatikusok nem véletlenül képtelenek lemondani a bűnös édességről: egy brit kutatás szerint a nyelvünkön olvadó csokoládé sokkal érzékibb élményt nyújt, mint egy akármilyen szenvedélyes csók.

Eddig is tudtuk, hogy a csokoládéban találhatók pszichoaktív anyagok, de most az is kiderült, hogy ezek az anyagok igazán akkor fejtik ki hatásukat, amikor a csokoládé olvadás közben a nyelvvel érintkezik. A hatás pedig frenetikusabb, mint egy érzéki csóké.

A Mind Lab nevű kutatóintézet munkatársai kísérletük során huszonéves párokat vizsgáltak csokoládéevés és csókolózás közben a koponyájukra szerelt elektródák és szívmonitor segítségével. A mérési eredmények szerint az olvadó 60 %-os kakaótartalmú étcsokoládé intenzívebb és hosszabb „bizsergést” okozott, mint a csókolózás, és hatására a szívfrekvencia is megduplázódott.

A kísérletben résztvevők szíve természetesen a csókolózás hatására is hevesebben kezdett ütni, ez azonban meg sem közelítette a csokoládé hatását: a nyugalmi állapotban mért percenkénti 60 szívösszehúzódás utóbbi hatására a 140-t is elérte.

A kutatás során azt is megfigyelték, hogy amint a csokoládé olvadni kezdett a résztvevők szájában, az agy összes területe aktivizálódott – sokkal nagyobb és hosszabb mértékben, mint a csókolózás során.

Dr. David Lewis, a Mind Lab vezetője szerint az eredmények a kutatókat is meglepték és felcsigázták: a kísérlet előtt mindenképp számítottak arra, hogy a csokoládé hatására a benne található izgató anyagok miatt megnő a szívfrekvencia, de azt nem gondolták, hogy a mérések ennyire intenzív és hosszú hatást mutatnak majd.

A csokoládé izgató hatása többek között a benne található feniletilaminnak és koffeinnek köszönhető: előbbi hatására nő az agyban az endorfin, vagyis a „boldosághormon” szintje, utóbbi pedig stimuláló hatással van az agyra.

A kutatók a szkeptikusokat lefegyverzendő biztosítottak mindenkit afelől, hogy a laboratóriumi körülmények ellenére a párok között nem csak rövid puszik csattantak el, és az is kiderült, hogy a csokoládé hatására – bár inkább a nőket tartjuk csokiimádónak – mindkét nemnél ugyanazokat a reakciókat tapasztalták.

A kutatók azt ugyan nem vizsgálták, hogy a kétféle élvezet kombinálása vajon hogyan hat a szerelmespárokra, de ezt bárki könnyen tesztelheti – laboratóriumi felszerelések nélkül is.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/csoki_csok