Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://mail.vital.hu)

Méhen belüli műtéttel mentették meg az amputálódástól a magzat lábát

Ausztrál sebészek egyedülálló, méhen belüli műtétet végeztek egy 22 hetes magzat lábán, aki egy fejlődési rendellenesség miatt el is veszthette volna végtagjait.

A műtétre egy ritka rendellenesség, az amnionköteg-szindróma miatt volt szükség. A minden tizenötezredik terhességnél előforduló eltérés lényege, hogy a magzatburok két pontja között kialakult szalag a magzat végtagjai köré csavarodik, és elzárja a vérkeringés útját, így a végtag végső esetben akár amputálódhat is.

A még tavaly elvégzett melbourne-i műtét során a sebészek egy 2mm-es teleszkópos tűt vezettek a méhbe, melyen keresztül lézerrel vágták le a szalagokat a lánymagzat bal lábáról. A jobb láb esetében bonyolultabb volt a helyzet, a szalagok ugyanis egészen a csontig beágyazódtak, ezért az orvosok nem is mertek hozzányúlni a bedagadt és elfertőződött végtaghoz.

A Leah nevet kapott kislány a beavatkozás után nyolc héttel született meg, jobb lábát ezután műtötték meg, ekkor izom- és csontszövetet távolítottak el, hogy biztosítsák a vérkeringést. Az orvosok szerint a kislány képes lesz járni és mindkét lábát használni.

Az amnionköteg-szindróma meglétére a legtöbb esetben nem derül fény a szülés előtt, ezért az eltérés méhen belüli korrekciója is meglehetősen ritka.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://mail.vital.hu/amnionkoteg_szindroma