Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Megjósolható és megelőzhető lehet a kopaszodás

Nemzetközi kutatások szerint a hajhullásért két génvariáns felelős, melyek akár hétszeresére is növelhetik a korai kopaszodás kialakulását a férfiaknál. Ezek ismeretében előre meg lehet jósolni, hogy fog-e érinteni valakit a kopaszság.

Az idős férfiakra jellemző kopaszodás nőket is érinthet, illetve férfiaknál is előfordulhat fiatalabb korban. A férfias típusú hajhullás, más néven androgén alopécia örökletes, és részben a férfi nemi hormonok okozzák.

Egy nemzetközi kutatócsoport ötezer önkéntes DNS-ét elemezve két, a kopaszodáshoz kapcsolható genetikai variánst fedezett fel. Hétből egy férfinál mindkettő megtalálható. A génváltozatok egyike az androgén receptor gén, amit korábban már kapcsolatba hoztak a férfias típusú hajhullással. A másik kérdéses génszakasz a 20-as kromoszómán található. Az eredményeket más kutatások is igazolták androgén alopéciával küzdők körében.

Az androgén receptor gén, melyet eddig egyedüliként társítottak a kopaszsághoz, az X kromoszómán található, amit az anya örökít tovább. A 20-as kromoszóma azonban anyai és apai részről egyaránt örökölhető, ami magyarázatot adhat arra, miért kopaszodnak hasonlóan apák és fiaik – vagy épp őrzik meg dús hajukat idős korukra is.

Dr. Tim Spector, a londoni Kings College munkatársa szerint ma már viszonylag jó diagnosztikai eszközök léteznek arra, ha valaki meg szeretné tudni, hogy 50 éves kora előtt fogja-e érinteni a kopaszodás.

A vizsgálatoknak jelenleg nem sok haszna van, mivel egyelőre nem sok preventív módszer létezik, de az eredmények amellett, hogy irányt mutathatnak a génterápiás kutatásoknak, Spector reményei szerint éppen arra ösztönzik majd a gyógyszergyártókat, hogy a kopaszodás megelőzésére szolgáló termékeket fejlesszenek ki.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hajhullas_kopaszodas