Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://mail.vital.hu)

Szebb kozmetikai eredmény, rosszabb gyógyulás

A mellrák esetén alkalmazott minimálisan invazív mellműtétek esetében a kedvezőbb kozmetikai eredmény rosszabb gyógyulási hatásfokkal járhat, figyelmeztet egy cikk a British Medical Journal (BMJ) weboldalán.

A hatékonyság és a biztonság mellett az esztétikai eredményeket is figyelembe kell venni egy mellrák miatti műtét tervezésekor – írja Monica Morrow, a New York-i Sloan-Kettering Onkológiai Központ emlőosztályának vezetője. Azonban az elmúlt 30 évben a sebészeti eljárások egyre inkább a kozmetikai eredmények javítására törekedtek.

Az olyan új eljárások, mint a daganatos betegek plasztikai sebészete vagy a minimális bőrbemetszést igénylő endoszkópos sebészet ma már elérhetők. Azonban a bizonyítékok arra mutatnak, hogy ezek onkológiai biztonságát gyakran nem ellenőrizték elég alaposan. Morrow amiatt aggódik, hogy ha nem vizsgálják meg szigorúan az onkológiai és a kozmetikai eredményeket, az az elmúlt évtizedben a túlélés terén nyert javulás visszájára fordul.

„Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a kozmetikai eredmények javítása érdekében végzett sebészeti eljárások nem okoznak-e helyi kiújulást és emiatt mellrák miatti halálozást” – mondta el Morrow. Azt is kiemelte, hogy a fejlődőben lévő onkoplasztikai sebészet és a minimálisan invazív sebészet működéséhez szükség van a páciensek által jelentett eredmények szigorú elemzésére, hogy az új eljárások azokat az eredményeket javítsák, amelyek a betegek számára a legfontosabbak.

„A mellrák helyi kezelése számos kitűnő klinikai vizsgálatra épül és emiatt modellértékű a bizonyítékokon alapuló orvoslás számára. Miközben a jó kozmetikai eredmények helyett kiválóakat akarunk elérni, fontos, hogy ezt észben tartsuk.”A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://mail.vital.hu/mellrak-mellmutet