Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Szokatlan módszerekkel a szívbetegségek nyomában

Olyan egyszerű, de szokatlan vizsgálatokkal, mint a bokán történő vérnyomásmérés, ki lehetne szűrni azokat, akiknél magasabb a szívbetegségekre vonatkozó kockázat – állítja egy új tanulmány. Ezek alapján olyanok is kiszűrhetők, akiknél a hagyományos módszerekkel nem mutatható ki fokozott rizikó.

A hagyományos szűrés során olyan rizikófaktorokat néznek, mint a koleszterinszint, a vérnyomás és a cukorbetegség, ám ez valószínűleg csak 20 százalék körüli pontossággal működik. Azonban a szívrohamok és hirtelen szívhalálok kétharmada az ilyen módon nem szűrhető csoportban lép fel.

A Rhode Island államban található Providence Brown Egyetemének kutatói több, mint 6200 ember adatait elemezték, akik egy 1999-2004-es felmérésben vettek részt. A tudósok három olyan nem hagyományos jelet találtak, amelyek előrejelzik a későbbi szívproblémákat: a kar-boka vérnyomásindex eltérése, a véralvadásban szerepet játszó fehérje, a fibrinogén magasabb vérszintje, és a gyulladást jelző C-protein emelkedett szintje.

Dr. Timothy P. Murphy, a Brown képalkotó vizsgálatok professzora elmondta, hogy a hagyományos szűrésen 91 százalék került az alacsony-, illetve közepes kockázati csoportba, a három nem hagyományos tényező alapján mégis 45 százaléknál áll fenn fokozott kockázat – a leggyakoribb a C-protein magas szintje volt.

Murphy azt javasolja, ez a 3 paraméter is legyen része a standard szűrővizsgálatoknak, azonban ehhez még követéses vizsgálatokat kell végezni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szivbetegseg-kockazat