Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://mail.vital.hu)

Szerepet játszhat a napégés a rosacea kialakulásában

Új kutatási eredmények szerint a bőr kivörösödésével járó rosacea nem csak örökletes tényezők következménye lehet, de a korábban elszenvedett napégéseké is. Az általában az arcon megjelenő betegség duzzanattal és érelváltozásokkal is jár, oka ismeretlen.

Dr. Alexa Boer Kimball, a Harvad Egyetem Orvosi Karának bőrgyógyász docense munkatársaival 130 embert vizsgált, felerészben középsúlyos-súlyos rosaceában szenvedőket, felerészben egészségeseket. Kiderült, hogy akinek a családjában előfordult a betegség, háromszor gyakrabban betegedtek meg maguk is, továbbá a rosaceás betegek 44 százalékánál fordult elő élete során valamikor hólyagos napégés. Az eredmények még a korra és nemre történő korrigálást követően is statisztikailag szignifikánsak voltak.

Kimball elmondta, hogy a kutatás arra nem derített fényt, hogy vajon a napégés hozzájárul-e a rosacea kialakulásához vagy épp fordítva: a rosaceás emberek hajlamosabbak a napégésre bőrük állapota miatt. Azoknak, akik családjában előfordult már a betegség, ajánlja a széles spektrumú fényvédő krémek és más, a leégést megelőző intézkedések használatát.

Egy korábbi kutatásban Kimball azt vizsgálta, összefügg-e a rosacea a túlsúllyal. „További vizsgálatokra van szükség, hogy felderítsük, van-e kapcsolat a magasabb BMI és a rosacea között, mivel a nagyobb testsúly hozzájárulhat az állapot kialakulásához” – magyarázta Kimball.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://mail.vital.hu/rosacea-napeges