Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A pajzsmirigy-alulműködés lehet a hosszú élet egyik titka

Nemrég végzett kutatások szerint a pajzsmirigy-alulműködés rejtheti a hosszú élet titkát.

A nyak elülső részében található pajzsmirigy az egyik legfontosabb mirigyünk, aminek hormonjai a szervezet szinte minden működési folyamatában részt vesznek. Az orvosok általában a TSH-szintből (pajzsmirigy-stimuláló hormon) következtetnek a pajzsmirigy működésére. Magas szintje pajzsmirigy-alulműködést, azaz hypothyroidizmust jelez, ami hajhullással, súlygyarapodással és levertséggel jár, de napi egy gyógyszer segítségével teljesen tünetmentessé tehető.

Dr. Martin Surks és kollégái több száz átlag feletti életkort megélt embert vizsgáltak meg, és legtöbbjüknél pajzsmirigy-alulműködést állapítottak meg.”Vizsgálataink szerint azok az idősek, akik pajzsmirigy-alulműködésben szenvednek, hosszabb életre számíthatnak, mint azok, akiknek pajzsmirigye normálisan, vagy túlműködik. A pajzsmirigy hormonjai igen nagy szerepet játszanak a metabolikus funkciók működésében, ami pedig kihat a várható élettartamra. A lassú metabolikus folyamatok és az alacsony pulzusszám meghosszabbítják az életet” – nyilatkozta Surks.

A legtöbb helyen azonban a pajzsmirigy-alulműködést betegségként kezelik idősebbek esetében is. „Meg fogjuk vizsgálni, hogy a pajzsmirigy-alulműködésre szedett gyógyszerek mennyiben befolyásolják a várható élettartamot. Mindenesetre fontos lenne az 50 év felettiek és alattiak elkülönítése ebből a szempontból.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/pajzsmirigy-alulmukodes-elettartam