Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://mail.vital.hu)

A háziasszonyokat jobban fenyegetik a szívbetegségek

Azt hihetnénk, hogy a háziasszonyok élete a dolgozó nőkéhez képest nyugodt és stresszmentes, ezáltal kevesebb egészségügyi kockázattal is jár. Kutatók szerint azonban dolgozó társaikhoz képest az otthon lévő nők körében nagyobb a szívbetegségek és a stroke kialakulásának kockázata.

A szakértők szerint ezért az otthonmaradó nők ülő életmódja felelős, mivel nagyobb valószínűséggel dohányoznak, alacsonyabb a végzettségük, többet isznak, túlsúlyosak és depressziósak.

A legújabb felmérés során a North Carolina Egyetem kutatói 45-64 év közötti nőket vizsgáltak meg, annak megállapítására, hogy van-e kapcsolat a foglalkoztatottsági állapot, a szívkoszorúér-betegségek és a stroke között.

Analízisekből állapították meg, hogy a nem otthon dolgozó nőknek kisebb a kockázatuk. A szívbetegségek esetében ez a kapcsolat erősebb volt azon nők körében, akiknek nem volt középiskolai végzettsége.

A szerzők szerint „az egyik elmélet az, hogy a több szereppel – például a családi és a munkahelyi szerep – bíró nők jobb egészségügyi állapotban vannak a kevesebb szereppel bíró nőknél, noha az összefüggés mértéke a különböző munkahelyi elvárások során eltérő lehet. Mivel a nők több szerepet vállalnak – házvezetés, gyermekek és idős szülők gondozása, munkahelyi feladatok – az egészség és a foglalkoztatottság kapcsolata a nők körében igen összetett.”

 A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://mail.vital.hu/szivbetegsegek-haziasszonyok