Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://mail.vital.hu)

Élen járunk szívkoszorúér-halálozásban

Európában nálunk halnak meg a legtöbben szívkoszorúér-betegségek miatt, és az agyvérzés okozta halálozás is kiemelkedően magas. A két halálok visszaszorításának eszközeiről Brüsszelben rendeztek konferenciát.

A tanácskozás fő témája az volt, hogy miként lehetne hatékonyabban szembeszállni a szívbetegségekkel és az agyi érkatasztrófákkal, és hogyan lehet „egészségesebb Európát” tervezni.  Peter Hollins, az Európai Szív Hálózat elnöke összefoglalójában rámutatott, hogy még olyan – első ránézésre nem nyilvánvaló – lehetőségek is rendelkezésre állnak, mint a dohánytermékek adójának növelése.

A konferencián tették közzé azt a jelentést, amely szerint tizenhat vizsgált európai ország közül Magyarországon a legmagasabb a koszorúér-szívbetegségek halálozási aránya mind a férfiak, mind a nők körében. Az agyvérzés okozta halálozás terén pedig Magyarországot csak Észtország előzi meg.

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének fő területei az elhízás, a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás elleni küzdelem, valamint a figyelem felhívása az egészséges táplálkozás és a testmozgás jelentőségére.

A dohányzás terén a vizsgált országok többsége már jelentős előrelépést tud felmutatni. Igen hatékonynak bizonyultak azok az intézkedések, amelyek nyilvános helyen korlátozták vagy megtiltották a dohányzást. Franciaországban egy évvel a tilalom életbe lépése után a korábbinál 15 százalékkal kevesebb beteget kellett szívroham miatt intenzív osztályra szállítani. Olaszországban a 2005-ben elrendelt dohányzási korlátozás nyomán eddig 11,2 százalékkal, a 2004-ben bevezetett írországi rendelkezés révén pedig 11 százalékkal csökkent a megbetegedések száma.

A jelentés pozitívumként állapította meg, hogy miközben a szívbetegség továbbra is vezető halálok Európában, a halálozási arány a legtöbb országban csökken. Árnyalja a képet, hogy az egyes országok között igen nagyok a különbségek.

Jóllehet olyan összefüggést nem mutattak ki, hogy közvetlen kapcsolat áll fenn a megelőzési politikák megléte vagy hiánya és a szívbetegségi halálozás mértéke között, de az kiderült, hogy szinten minden országban van még lehetőség előrelépésre ezen a területen nemzeti szinten is. Magyarország a vizsgált országok első felébe tartozik, számos területen rendelkezik megelőzési politikával, de a tanulmány kevesli az intézkedéseket az elhízás, az alkohol és a stressz elleni fellépés terén.

A konferencián az Európai Bizottság képviselői beszámoltak arról, hogy uniós jogszabály is készül, amely igyekszik segíteni a tagországoknak a leghatékonyabb stratégia kialakításában. A résztvevők maguk is sürgették, hogy a helyi mellett európai szinten is hozzanak intézkedéseket.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://mail.vital.hu/szivkoszoruer-betegseg-halalozas