Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Depresszió ellen érdemes megházasodni

A mentális egészség szempontjából előnyben vannak a házasságban élők, náluk ugyanis kisebb a depresszió és a szorongás kockázatát. Ha azonban véget ér a házasság, az egyedül maradókra ismét nagyobb valószínűséggel csapnak le ezek a betegségek – derült ki egy új-zélandi kutatásból.

A különválással, válással vagy haláleset miatt véget érő házasságok a mentális rendellenességek megnövekedett kockázatát hordozzák magukban. A nők esetében ez leggyakrabban gyógyszerfüggőség kialakulását jelenti, férfiaknál pedig a depresszió emelkedett kockázatát.

A megállapításokat összesen 15 ország közel 35 ezer lakosának adataiból szűrték le, amelyeket az Egészségügyi Világszervezet által az utóbbi évtizedben végzett felmérések során gyűjtöttek össze, és Kate Scott, az új-zélandi Otago Egyetem klinikai pszichológusának vezetésével összegeztek.

Scott szerint a házasság a szingliséghez viszonyítva hasznosabb a mentális egészség szempontjából, méghozzá mindkét nem esetében. Korábbi kutatások ezt csak a nők esetében igazolták.

Az is kiderült, hogy a férfiaknak az első házasság alatt kisebb esélyük van a depresszióra, szemben a nőkkel, akik vélhetően a hagyományos nemi szerepek miatt hajlamosak inkább a betegségre. A nők esetében azonban megfigyelték, hogy ahogy képzettebbé válnak, úgy csökken a depresszió aránya.

„Tanulmányunk arra világít rá, hogy a házas kapcsolat a nők és a férfiak számára egyaránt sok mentális előnyt kínál. A házasság felbontásával járó szorongás és törés ugyanakkor kiszolgáltatottabbá teszi az embereket a mentális zavarokkal szemben” – olvasható a Psychological Medicine című brit tudományos folyóiratban közölt beszámolóban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hazassag-mentalis-egeszseg