Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://mail.vital.hu)

Télen is fontos a fényvédelem!

Télen a szekrény mélyére száműzzük a fürdőruhát, a szandált – és a legtöbben fényvédő krémeket is. Az első kettő rendben is van, de a szakemberek szerint fényvédőt a hideg évszakban is használnunk kellene.

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy mivel télen nincs meleg, nem kell védenie bőrét a napsugárzástól. A hideg azonban hamis biztonságérzetet ad a káros UV-sugárzással kapcsolatban, és elfelejtjük a fényvédelem fontosságát. Az amerikai Bőrrák Alapítvány adatai szerint a lakosság mindössze 20 százaléka alkalmazza a fényvédelmet egész évben.

Bár a napégésért és a bőrrákért felelős UVB-sugarak télen kevésbé intenzívek, az öregedést és bőrrákot okozó UVA-sugárzás erőssége nem változik. „A téli sportok nagyon igénybe veszik a bőrt – mondta el Dr. Arielle Kauvar, a New York Egyetem Orvosi Karának klinikai bőrgyógyász docense. A síelés és a snowboardozás során bőrünk hosszú ideig van kitéve a napsugárzásnak.”

Hiába csak az arcunk van ilyenkor szabadon, a sugárzás két irányból is érkezik: felülről a nap felől és alulról, a hó általi visszatükröződés révén. A téli sportok során a bőrünket ért napsugárzás utóbbi és a nagyobb tengerszint feletti magasság miatt megfelel a tengerparton tapasztalhatónak, így a hegyekben is szükség van a 30-as faktorszámú naptejre minden két-három órában. Emellett ajkunkat is védeni kell fényvédős szőlőzsírral. A napszemüvegek viselésével pedig nemcsak a szürke hályogot előzhetjük meg, de a szemhéj környékén kialakuló bőrrákot is.

A szabályok tehát ugyanazok, mint nyáron: gyakran kenjük újra a fényvédőt és válasszuk a sűrűbb állagú krémeket, amelyek cink-oxidot tartalmaznak, mivel ezek nem elnyelik, hanem visszatükrözik az UV-sugarakat. Jó megoldás lehet a legalább 30-as fényvédő faktoros hidratáló krém is.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://mail.vital.hu/teli-fenyvedelem