Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nem elég, ha csak a leégéstől véd a naptej

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-egészségügyi hatóság (FDA) szigorúbb szabályozást vezetett be a fényvédő készítményekkel szemben, amelyeknek egyaránt óvniuk kell az ibolyántúli sugárzás bőrt érő mindkét fajtája (UVA és UVB) ellen, és a fényvédő faktor értéke nem lehet 15-nél alacsonyabb.

A bőr leégését elsődlegesen az UVB okozza, míg az UVB és az UVA egyaránt hozzájárul a bőr öregedéséhez és a bőrrák kialakulásához. Az FDA eddigi előírásai szerint a gyártóknak csupán azt kellett vizsgálniuk, hogy termékeik mennyire hatásosak a leégést okozó UVB-sugárzás ellen. Az új szabályozás viszont előírja a fényvédő készítmények hatékonyságának a vizsgálatát az UVA ellen is, amely áthatol az üvegen, és a ráncokért, valamint a bőrrákért felelős.

Azok a termékek, amelyek egyaránt védenek az UVA- és az UVB-sugárzás ellen, „széles spektrumú” minősítést kapnak. A készítmények hatékonyságát egységesen, négycsillagos rendszerben értékelik, amelyet jelenleg is alkalmaz némely gyártó az UVA elleni védelem hatékonyságának feltüntetésére.

Szabványosítják az UVB-sugárzás elleni védelem hatékonyságát tükröző faktorszámot is. A bőrrák kockázatát csak a 15-ös vagy magasabb faktorszámú fényvédő készítmények csökkentik, az FDA ugyanakkor 50-ben kívánja maximálni a faktorszámot, ugyanis némely gyártó 100-as vagy még magasabb faktorszámmal is forgalmaz terméket.

Az új szabályozás szerint azon naptejek címkéjén, amelyek nem védenek egyaránt az UVA és az UVB ellen, vagy a fényvédő faktor értéke 15-nél alacsonyabb, fel kell tüntetni, hogy a termék csupán a leégés ellen óv.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/usa-fenyvedo-kremek