Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://mail.vital.hu)

Gyógyító fényvillanás: az IPL-kezelés

A legkorszerűbb technológiáknak köszönhetően a fényt egyre többféle módon lehet felhasználni terápiás célra, különböző betegségek, szépészeti problémák kezelésére. A villanófény (IPL) szőrtelenítésre, a bőrön lévő elváltozásokra és bőrfiatalításra is alkalmas.

Az IPL angol betűszó (Intense Pulse Light), jelentése intenzív pulzáló fény. Működésének alapját a szelektív fototermolízis jelenti: a nagy energiájú, széles hullámhosszú, koncentrált nyalábokban felvillanó fény fotonjai elnyelődnek a bőr és a szőr festékanyagot, például melanint tartalmazó sejtjeiben, és ott hőenergiává alakulnak, miközben a környező sejteket érintetlenül hagyják. A hő roncsolja az érintett szöveteket, és a bőrelváltozások elhalványodnak, eltűnnek. A fény 2-4 mm mélyen hatol a bőrbe, és felszínét, a hámréteget nem károsítja.

Hol alkalmazható?

Az IPL-t alkalmazó kezelések a test egész felületén és az arcon egyaránt alkalmazhatók. Előnyük, hogy gyorsan elvégezhetők, és mindössze enyhe kellemetlenséggel járnak, amit a készülék kezelőfején lévő hűtőegység csökkent. Nem alkalmazható a villanófény, ha a bőr általában nagyon pigmentált, a kezelés előtt tehát nem szabad napozni, önbarnítót használni. A kezelés után a bőr érzékenyebbé válik, ápolni ennek megfelelően kell, és a napfénytől is védeni kell.

Az esetleges mellélhatások lehetősége kicsi, átmeneti bőrpír és égő érzés jelentkezhet, és többnyire több kezelésre van szükség a kívánt eredmény eléréséhez. Sokféle IPL-készülék létezik, amelyek eltérő erősségű fényt bocsátanak ki és ennek megfelelően eltérő problémák kezelésére lehetnek alkalmasak. Lássuk, milyenekre!

Szőrtelenítés

Az IPL szépészeti célú felhasználási lehetőségei közül a legismertebb a tartós szőrtelenítés. A kezelés során a fény a szőrszálakban és a szőrtüszőben nyelődik el, ott hőenergiává alakulva roncsolja annak sejtjeit. A szőrszálak kihullanak, és a kezelésen átesett szőrtüszők működése gyakorlatilag megszűnik.

A módszer felhasználhatóságának vannak korlátai. Egyrészt a fény csak a növekedési fázisban lévő szőrszálakat tudja roncsolni, az egyes szőrök növekedési ritmusa azonban eltérő, ezért a kezelést többször meg kell ismételni.  Ez 4-6 hétbe is telhet, és mivel a szőrszálak növekedése egyéntől és testtájtól is függ, több (4-8) alkalomra is szükség lehet. Az IPL másik hátránya, hogy igazán csak sötét, sok melanint tartalmazó szőr esetén hatásos, a szőkéknél kevésbé; és a kezelés hatása attól is függ, hogy az adott készülék milyen nagy erejű energiát bocsát ki.

Bőrfiatalítás

Az öregedés során a bőrben csökken a rugalmas kötőszöveti rostok, a kollagén és az elasztin képződése, a bőr emiatt elveszíti teltségét, megereszkedik, ráncosodik. A bőrbe hatoló IPL hőenergiává alakulva serkenti a rugalmas rostok képződését, ami növelni a bőr feszességét, és a ráncok mélysége enyhül. A kívánt eredményhez először több alkalom szükséges, fenntartásához  kúraszerűen, időről időre megismételve érdemes újra elvégezni a kezelést.

Akné kezelése

A faggyúmirigyek túlműködésével és a szőrtüszők gyulladásával járó pattanásos bőrbetegség esetén az IPL csökkenti a faggyútermelést, és elpusztítja a szőrtüszőkben tanyázó, gyulladást okozó baktériumokat, aminek következtében a gyulladás enyhül, a pattanások száma és mérete csökken, valamint az utánuk maradt aknés hegek is halványodnak. A kezelést kúraszerűen, néhány napos kihagyással több alkalommal kell elvégezni, súlyos akné esetén pedig igény szerint időnként ismételni kell.

Pigmentfoltok halványítása

A barnás színű pigmentfoltok, májfoltok kialakulása egyrészt egyéni hajlam kérdése is, de idős korban is gyakoriak, és a napfény hatására is megjelenhetnek a bőrön, illetve színűk sötétedhet. Az IPL-kezelés roncsolja a foltok festékanyagát, a festékszemcsék felszívódnak, és a foltok fokozatosan elhalványulnak, majd eltűnnek. A kezelés után a foltok először sötétebbé válhatnak, és hámlásnak indulhatnak, a bőr pedig kivörösödhet, ez azonban normális reakció. Egyéntől és a kezelt foltoktól függően több kezelésre lehet szükség.

Értágulatok, érelváltozások kezelése

Az IPL a bőr felszínes ereit érintő elváltozások: a hajszálértágulatok, tűzfoltok, pókvénák, rosacea, illetve a kisebb seprűvénák halványítására is alkalmas. Az ilyenkor alkalmazott készülék olyan fénynyalábokat bocsát ki, amelyek a vér vörös festékanyagában, a hemoglobinban nyelődnek el. A megcélzott erek fala szétroncsolódik, majd az erek összezsugorodnak és felszívódnak. Általában itt is több kezelésre van szükség a végleges eredmény eléréséhez.

Az értágulatok mellett a bőr kipirosodásával, gyulladásával és kis csomókkal járó rosacea esetén a villanófény gyulladáscsökkentő és kollagéntermelődést serkentő hatása is segíti a javulást, ugyanakkor fontos tudni, hogy a tünetek újbóli kialakulásának megelőzéséhez kerülni kell az azt elősegítő tényezőket, azaz a csípős, fűszeres ételeket, az alkoholt, a kávét, a túlzott meleget (pl. szaunázást), és az erős napfény ellen is védeni kell a bőrt.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://mail.vital.hu/ipl-villanofeny-kezeles