Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

D-vitaminnal kevésbé halálos a prosztatarák

A D-vitamin ugyan nem előzi meg a prosztata daganatának kialakulását, de csökkenti a halálozás kockázatát: egy kutatás során felfedezték, hogy akiknek a vérében a legmagasabb volt a vitamin szintje, azoknál 57 százalékkal kisebb volt a halálozás.

„A prosztatarák nagyon összetett betegség” – mondta el Irene Shui, a Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának epidemiológusa. Némely daganat gyorsan növekszik és ad áttétet, okoz halált, más tumorok viszont évekig sem okoznak panaszt, vagy veszélyeztetik az ember életét.

Shui és munkatársai olyan férfiak adatait gyűjtötték össze, akik 1993 és 1995 között adtak vérmintát egy másik tudományos munkához. Azt az 1260 férfit vizsgálták tovább, akik 2004-ig prosztatarákban megbetegedtek; valamint 1331 olyat, akik hasonló korosztályból származtak, de nem lettek rákosak. A kutatás végére, 2011 márciusára 114 férfi halt bele a betegségbe. Mikor megnézték a leleteket, kiderült, hogy közülük 31 a legalacsonyabb D-vitamin szinttel rendelkezők közé tartozott.

„Elegendő laboratóriumi bizonyíték áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy a D-vitaminnak vannak rákellenes összetevői” – jegyezte meg Shui. A kémcsőben tenyésztett daganatsejtek esetében igaz, hogy a D-vitamin gátolja a progressziót, az embereknél azonban nem csökkenti a prosztata rákos elfajulásának esélyét, csak a halálozásét. Az összefüggés alapja egyelőre nem ismert, de elképzelhető, hogy a vitamin speciálisan a daganatsejtek progresszióját befolyásolja, nem pedig a kialakulásukat.

Bár a kutatást a későbbiekben még meg kell ismételni, Shui szerint a D-vitaminnak egyébként is sok kedvező hatása lehet az egészségre. „Azok a férfiak, akik úgy vélik, hogy alacsonyabb a D-vitamin szintjük a kelleténél, kérdezzék meg az orvosukat, hogy kell-e kiegészítő készítményeket szedniük” – tanácsolja a szakember.

A vitamint a bőr is előállítja, napfény hatására. Délelőtt 10 és délután 3 óra között heti két alkalommal 30-30 perc a napon már elegendő a szintézishez. A kutatásnak voltak korlátai, például az összes résztvevője az europid rasszba tartozott. „Mivel a D-vitamin hiánya sokkal gyakoribb az afrikai felmenőkkel rendelkezőknél, és náluk a prosztatarák kockázata is magasabb, sokat segítene, ha körükben is végeznének felmérést, hogy kiderüljön, rájuk is érvényes-e, amit megfigyeltünk” – foglalta össze Shui.

Az eredményeket a Journal of the National Cancer Institute hasábjain ismertették.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/prosztatarak-d-vitamin