Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Az ápolt lábfej titkai

 Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A távol-keleti országokban már a kislányoknak tanítják, hogyan kell lábukat, lábfejüket mindennap ápolni, hogy azok egészségesek és szépek legyenek egy életen át. Elmondják, hogy a lábfej a nő ékessége és kiemelik, miért fontos a rendszeres lábápolás: lábainkra hárul teljes testsúlyunk cipelése; egy ekkora megterhelésnek kitett testrész kiemelt gondoskodást igényel.



Ha egész nap talpon vagyunk, gyakran csak este vesszük észre, hogy fáradtságtól bizsereg a lábunk. Egy rövid, otthoni lábápoló program is nagyon meghálálja magát, hiszen a lábaink kényeztetésével egész testünk érezhetően felüdül, és meleg, finom krémmel bedörzsölt lábbal az elalvás is könnyebben megy.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 14 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

Megnézem a légkeveréses halogén főzőkészüléket >> [1]

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A mi kultúránkban jellemzően akkor kezdünk el foglalkozni lábfejünkkel, ha már felütötte a fejét valamilyen probléma, mint például szaruréteg kialakulása, berepedezett sarok megjelenése. A következőkben azzal foglalkozunk, mit tehetünk magunk, otthoni körülmények között, hogy a szandálszezonra irigylésre méltó lábakkal dicsekedhessünk.

Lábfürdő és krémezés

Ideális, ha egy meleg, illatos lábfürdővel kezdjük az otthoni lábápolást, ami ellazítja a megterhelt lábakat és stresszoldó hatású az egész testre nézve. A lábfürdőhöz adott fürdőkristállyal, fürdőolajjal még teljesebbé tehetjük a hatást. A jojoba-, mandula- vagy szantálfa olaj ápolja a bőrt és a közérzetre is jó hatással van. A medicinában is használatos kamilla- és hársfakivonat szintén ajánlott lábápoláshoz. Ha épp nincs kéznél a fentiek közül semmi, használjuk a Kleopátra által ránk hagyott módszert, tegyünk egy kis tejet a vízhez, ami bársonyossá varázsolja bőrünket. (Kleopátra szamártejes fürdővel kényeztette bőrét.) A fürdő eredményeképpen a bőr puhább lesz, a pórusok megnyílnak, az elhalt, elszarusodott hámréteg fellazul, így habkővel vagy finom, erre a célra készített reszelővel könnyűvé válik eltávolítása. Fontos megjegyezni, hogy az elhalt hámréteget, mindig nagyon körültekintően, óvatosan reszeljük, ne okozzunk sérülést a bőrön.

A lábfürdőt követően töröljük teljesen szárazra bőrünket, ügyelve az ujjak közötti bőrfelületre is, ahol előszeretettel telepszik meg a gomba.

A lábfürdő után megnyílt pórusok könnyen és gyorsan szívják magukba a nedvességet, így folytassuk vízpótlással az ápoló programot. Az urea-tartalmú lábkrémek vagy lábbalzsamok kitűnő nedvességpótlók, puhává, selymessé teszik a bőrt és megelőzik a bőrkeményedések kialakulását. Az urea orvosilag bizonyított, természetes hidratálószerként növeli a bőr vízmegkötő képességét. A bőr természetes folyamatait utánozza az által, hogy csökkenti a bőr vízveszteségét, gyorsítja az elhalt szaruréteg hámlasztását, és felgyorsítja a bőr sejtjeinek újjáépülését, segítve a bőr regenerálódását. Ezek következtében helyre áll a bőr vízmegkötő képessége. A krémezésnél szenteljünk különös figyelmet sarkunkra, ami könyökünkkel együtt testünk legszárazabb része.

Kiemelten fontos: a diabéteszes láb ápolása

A 2-es típusú cukorbetegség szövődményeként kialakuló, úgynevezett diabéteszes láb sérülékenysége miatt különleges odafigyelést és fokozott ápolást igényel. A lábra jellemző érkárosodás a vérkeringés zavarával jár együtt, ami szárazzá, sérülékennyé teszi a bőrt, így az fokozottan ki van téve repedések kialakulásának. A diabéteszes lábra jellemző még a lábízületek deformitása és a végtag statikájának megváltozása. Ennek eredménye, hogy új nyomáspontok jönnek létre, ahol bőrkeményedések, bőrmegvastagodások alakulhatnak ki. Elengedhetetlen, hogy a diabéteszes lábat naponta krémezze a beteg, és elejét vegye a fenti tünetek kialakulásának, amelyeket ha elhanyagol, fekélyképződéssel, szövetelhalással kell számolnia.

Rövid lábtorna és masszázs

A lábápolást követően, de attól függetlenül is, sokat teszünk lábunk egészségéért, fittségéért, ha beiktatunk egy kis lábtornát. Egy kendőt vagy tollat emeljünk fel lábujjainkkal a földről, néhány másodpercig tartsuk meg, majd lassan helyezzük vissza a földre. A mindkét lábbal párszor elvégzett gyakorlat fokozza a lábujjak mozgékonyságát és erősíti a lábfej izomzatát.

Lábmasszázst végezhetünk akár egy egyszerű üvegpalackkal is, amennyiben azt talpunkkal ide-oda görgetjük és élvezzük a láb reflexzónájára gyakorolt kellemes hatást. A lábtorna végeztével nyújtsuk ki lábainkat és „integessünk” lábujjainkkal, majd egyik lábunkat testünkhöz húzva, a másikat kinyújtva fejezzük be a tornát. Közben tervezzük meg, mikor ajándékozzuk meg lábainkat legközelebb hasonló kényeztetéssel, hiszen mint oly sok mindenben, itt is csak a rendszeresség kecsegtet szép eredménnyel.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/labfej-apolasa-labapolas