Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Útmutató az illóolajok használatához

Sokan tapasztalják, hogy egy-egy aromaterápiás kezelés után nemcsak a panaszolt betegség tünetei javulnak, de hangulatuk is jobb, feldobottnak érzik magukat. Bizonyos olajok képesek befolyásolni kedvünket, élénkíteni lankadó figyelmünket.

Az ősi Egyiptomi hadseregben még az egyszerű közkatona is használt illóolajokat. Csatába induláskor serkentőként rozmaring illatát lélegezte be, míg a harc után ha még módjában állt levendulát és kamillát szagolgatott, hogy kedve megnyugodjék. Szagoljuk, igyuk vagy kenjük-e magunkra az illóolajokat?

Sokféle módja van az olajok alkalmazásának, ezek közül a legnépszerűbb és kétségkívül legkellemesebb a masszázs. Segítségével nemcsak az alkotóelemek jutnak a bőrön át a véráramba, hanem frissül a vérkeringés, oldódik a feszültség is.

Nélkülözhetetlen a hígítás

A felszívódás 6-8 órát vesz igénybe, az aromaterápiás masszázs után tehát ne zuhanyozzunk le rögtön! Az illóolajok csakis erősen hígított formában, ún. bázisolajba keverve kerülhetnek a bőrre, különben kellemetlen, égető érzést, bőrirritációt okoznak.

Hígításra a hidegen sajtolt, nagy tisztaságú olajok a legalkalmasabbak. Különösen ajánlott a könnyen beszerezhető napraforgóolaj, amely magas E-vitamin-tartalma miatt nagyon jó a bőrnek. Egy evőkanálnyi bázisolajba 6-8 csepp aromaterápiás olajat kever a képzett szakember, és egy kezelés alkalmával háromféle alkotóelemnél nem használ többet. Természetesen a masszázs otthon is elvégezhető, de mindig érdemes szakemberrel megbeszélni, mi kerüljön a bázisolajba.

Illatfürdőben

Az illatos fürdő készítésekor tegyünk a fürdővízbe 6-8 csepp olajat. Mivel az illóolajok nem elegyednek vízzel, kézzel keverjük el minél alaposabban, nehogy az együtt maradó olaj csípje bőrünket. Hatását ilyenkor nem a bőrön keresztül fejti ki, hanem a hő következtében párává alakult és belélegzett alkotóelemek jutnak be a tüdőnkön át a véráramba. Frissítő fürdőt rozmaring- vagy bazsalikomaromákkal vehetünk, este pedig fürdő formájában majoránna, kamilla, levendula segíthet hozzá bennünket az ellazuláshoz, a felhőtlen álomhoz.

Óvatos gőzölés

Az inhalálás különösen köhögés, torokfájás, mellkasi megbetegedések esetén ajánlható. Töltsünk meg egy tálat meleg, de nem túl forró vízzel, és adjuk hozzá a megfelelő olajat. Terítsünk törülközőt a fejünkre és lélegezzük be mélyen a gőzt (persze azért levegőt is vehetünk, a törülköző alól kibújva). Gyermekeknél soha ne alkalmazzunk inhalálást, s mi magunk is legyünk rendkívül óvatosak, a felszálló gőz ugyanis komoly égési sérüléseket okozhat! Használhatunk gőzölős inhalátort is. A megfázás tüneteinek enyhítésére eukaliptusz, szantál, fenyő vagy teacserje nyújt enyhülést, az influenza megelőzésére eukaliptusz ajánlható.

Csillapító borogatással

Borogatást leginkább akkor alkalmazunk, ha az olajnak helyileg kell kifejtenie hatását (pl. bokarándulás). Mártsunk flanel anyagot az olajat tartalmazó vízbe, és helyezzük a megfelelő testrészre. Rándulásokra hideg borogatást tegyünk, míg a menstruációs görcsöket a meleg borogatás enyhíti. Görcsoldó és fájdalomcsillapító hatásánál fogva mindkét esetben hatékony lehet a kamillaolaj.

A légfrissítő pára

Tehetjük az olajokat párologtatóba is, vagy használhatunk kerámiaégetőt. Az utóbbi alsó részében egy kis teamécses ég, az párologtatja a fent elhelyezett illékony anyagot. Frissíthetjük a levegőt egyszerű kézi permetezővel is; cseppentsünk az olajból pár cseppet langyos vízbe, és máris permetezhetünk. A citrom és a citromfű nemcsak kellemes, friss illatot árasztanak, hanem baktériumölő hatásúak is, ezáltal különösen jó szolgálatot tesznek influenzajárványok idején, vagy beteg ember szobájában.

És amit mellőzzünk...

Nem javasoljuk viszont a szájon át történő szedést, vagy csakis gyakorlott aromaterápiás szakember felügyelete mellett. Súlyos következményei lehetnek az adagok helytelen megválasztásának, és a már említett módszerek egyébként is biztosítják a megfelelő hatást.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/alter/aroma1.htm