Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Gyógynövények köhögés ellen

A köhögés csillapítására a természet füvészkertjében is számos hatékony szer kínálja magát. A korszerű gyógyszerek mellett a gyógynövények is eredményesen alkalmazhatók, méltánytalan lenne tehát megfeledkeznünk róluk.

A közönséges nátha vagy az orrgarat, torok ill. a légcső-hörgő rendszer megbetegedése legtöbbször vírusos fertőzést követően fejlődik ki, gyakran másodlagos bakteriális fertőzés kíséretében. Könnyebben alakul ki a fertőzés légszennyezés, túlzott kifáradás, stressz után, rossz tápláltsági állapotban, de előfordul esetleg szövődményként is. Cseppfertőzéssel terjed a fertőzés.

A felső légúti betegség leggyakoribb jele a köhögés, mely tulajdonképpen egy védekező reflex; a légutak megtisztítására szolgál, amit a felső légutak nyálkahártyáját érő inger, vagy a lerakódott gennyes váladék váltanak ki. Amikor a gyulladt, erősen ingerlékeny nyálkahártyát szívós, tapadós nyák borítja, és a tüdők fölött száraz zörejek hallhatók, hiba a köhögéscsillapítóval való kezelés. A száraz köhögést nem szabad csillapítani, mert így beteg nem köhögi fel a nyákot, melynek következményeként tüdőgyulladás alakulhat ki.

Gyógyteákkal a gyógyulás útján

Otthoni körülmények között hatásos megelőzés lehet a kézmosás vagy egyszerű fertőtlenítőszer használata. Megbetegedés esetén azonban egyéb módszerek is rendelkezésünkre állnak, hiszen a népgyógyászat és a hivatalos gyógyászat ismeri a gyógyteák jótékony hatásait. A nyálkát és keserű anyagot tartalmazó növényi részekből készült teák hatékonyan alkalmazhatók a köhögés csillapítására. A nyálkaanyag védőréteggel vonja be a gyulladt garatüreget, a száj és a hörgők nyálkahártyáját, így csillapítja a köhögési ingert.

Megnézem a Gyógyfű Kft. magas minőségű gyógyteáit>> [1]

A leggyakrabban alkalmazott drogok (szárított gyógynövény) a papsajtlevél, fehérmályva, pemetefű a hársfavirág és a martilapuvirág. A gyógyteák elkészítésénél ügyeljünk arra, hogy ne forró vizet használjunk mint az általában szokásos , hanem langyos vízben áztassuk a teát egy éjszakán át, így a gyógyhatású növényi nyálka nem bomlik el.

A kifejlődött hörghurut állapotában elsősorban a nyák fellazítására és feloldására, elfolyósítására kell törekednünk, így könnyebb a váladék felköhögése. A köhögés során a kishörgők (bronchiolák) és a hörgők rángásszerű összehúzódása révén távozik a váladék. A köhögési ingert nem szabad tehát erős gyógyszerekkel elfojtani, hanem segíteni kell szervezetünknek abban, hogy végigjárja a gyógyulás útját, a kórosan termelődött váladék fokozatosan kiürüljön.
A heves köhögéssel járó, teljesen kifejlődött hörghurut esetén célszerű és szükséges többféle kezelési módszert alkalmazni (pl. köhögéscsillapító tea, váladék feloldó készítmény, köptetők, illóolajos fürdő, éjszakára mellkaskenőcs).

Anti-flu gyógytea-keverék

A Gyógyfű Kft. teakeverékét ajánljuk figyelmükbe a megfázás tüneteinek enyhítésére. Az összeállítás során a hagyományok mellett a legújabb tudományos tudományos tapasztalatokat is figyelembe vették. A hársfavirág, a bodzavirág, a kakukkfű és a gyömbérgyökér sokoldalú terápiás hatása segíti a tünetek csillapítását.

Korlátozás nélkül fogyasztható a teakeverék, mellékhatások nélkül.

 

Megnézem az Anti-flu teakeveréket>> [2]

Köptetők

Köptetőszerek azok az anyagok és készítmények, amelyek megkönnyítik ill. meggyorsítják a köpet kiürülését a légcsőből és a hörgőkből azáltal, hogy fokozzák a szekréciót ill. elfolyósítják a tapadós nyákot. A szekrétum termelődésének fokozása egyrészt csillapítja a száraz köhögést, másrészt a köptetőszerek a szekrétum elfolyósítása révén a köhögést produktívvá teszik, fokozzák a termelt nyálka kiürítését.

Ezek a szerek hatásukat közvetlenül a hörgők nyálkahártyáján, vagy közvetett módon, pl. a gyomornyálkahártya ingerlése révén fejtik ki. A fellazult váladék eltávolításában döntő szerepe van a köhögési reflexnek, de a hörgőizmok perisztaltikája és a légutakban található csillószőrök mozgása is szerepet játszik. Ha túl bő a váladéktermelés, sok nedves zörej hallható, akkor a szekréció csökkentésére és a váladékürítés előmozdítására kell törekedni. Tegyük erőteljesebbé a köhögést, ha az elégtelen a váladék kiürítésére, használjunk köhögést kiváltó szereket!

Kerti kakukkfű a klasszikus köptető a Gyógyfű Kft.-től

A kakukkfüvet évszázadokon át alkalmazták megfázás, köhögés, torokfájás és egyéb légúti megbetegedések kezelésére, valamint az emésztés serkentésére. Elterjedt fertőzések elleni „gyógyszer” volt, széles körben használták antibiotikumként. Járványok idején ezért a lehető legtöbbet fogyasztották belőle, de testbedörzsölésre és füstölésre is használták. Fertőtlenítő tulajdonságán kívül a kakukkfű nyálkaoldó és köptető hatását légcsőhurut esetében a mai tudomány is elismeri. Köhögési ingercsillapító és görcsoldó hatása még a szamárköhögés estében is elfogadott volt. Alkalmazzák még asztma, dohányosok idült hörghurutja, időskori tüdőtágulás, hörgőtágulás kezelésében is. Illóolaja serkenti az immunrendszer működését. Teáját köhögés, torokfájás esetén a legjobb mézzel fogyasztani.

Megnézem a Gyógyfű Kerti kakukkfű teáját>> [3]

A 35 éve működő Gyógyfű kft. a természet tiszta erejét kínálja Önnek. A legmagasabb minőségű, GMP rendszerben készülő, hagyományos gyógyteák, gyógynövények széles választékából mindenki talál kedvére valót.

A sós köptetők fokozzák a váladék termelését, elősegítik a nyák oldódását. Ez a hatás a gyomor enyhe izgatásával jön létre, valamint a köptetők kis mennyiségben kiválasztódnak a hörgőkben és ott elősegítik a nyák oldódását. Nagyon jó hatásúak pl. a kálium, nátrium jodid, ammónium klorid tartalmú ásványvizek. A gyomor és a garat nyálkahártyájának izgalma fokozza a légutakban a váladéktermelést, ezért a hánytatószerek olyan kicsiny adagban, amelyekben csak émelygést, hányingert okoznak, a hörgőkben híg váladék termelését váltják ki. Ez elősegíti a heveny hörghurutban képződő szívós, tapadós nyák oldódását és felköhögését, (torokban karcoló érzést okoz), eredményesebbé és kevésbé fájdalmassá téve a köhögés.

Szaponin tartalmú drogok

Ilyen hatásúak az évtizedek óta használatos ipecacuanhae tincturából készült szerek, valamint a szaponin tartalmú köptetők. A szaponin tartalmú drogok (fátyolvirág azaz szappangyökér, orvosi szappanfű, kankalin gyökér, édesgyökér, borostyánlevél) gyakori alkotórészei a legtöbb köhögés esetén használatos szernek. Hatásos szaponin tartalmú gyógynövények a porcikafű, szöszös ökörfarkkóró virág, madárkeserűfű (disznópázsit) is.

  [4]Ügyeljünk arra, hogy a köptető készítményeket csak az előírt ideig alkalmazzuk, ha nincs rájuk szükségünk ne szedjük azokat, mert a köhögést továbbra is fenntartják. Az idült hörghurut kezelése komplex feladat, de nagyon sokat segít, ha mérsékeljük a dohányzást.

Illóolajok

A köhögéscsillapító szerek másik leggyakoribb alkotórésze az illóolaj tartalmú gyógynövények ill. azok drogjai. Az illóolajok többféle módon is kifejtik hatásukat. Használhatjuk külsőleg, bedörzsölve a mellkast és a hátat, vagy alkalmazhatjuk fürdőként is azokat. Belsőleges alkalmazás során az illóolajat tartalmazó szerek a hörgőkben választódnak ki, ott enyhe izgató hatást fejtenek ki, fokozzák a szekréciót, serkentik a csillószőrök mozgását, a váladékot elfolyósítják. Idült hörghurut esetén gyógyulást elősegítő gyulladást idéznek elő, ezzel csökkentik a váladéktermelést, meggátolják a baktériumok fejlődését.

Az illóolajakat a drogokból és készítményekből (olaj, kenőcs, stb.) a legcélszerűbb inhalálással a hörgőkbe juttatni, amit többféle módon végezhetünk. Csepegtethetjük az olajat konyhasós forró vízbe, ugyanígy használhatjuk fel inhalálásra esetleg a kenőcsöt is (egy-két grammot), de megfelel az is, ha egy kendőre cseppentjük az illóolajat, majd azt a száj elé tesszük. Nagyon hasznos különösen csecsemők és kisgyermekek esetében , ha éjszakára a gyerekágy közelében elhelyezett párologtatóba tesszük az illóolajat (pl. eukaliptusz). Gyermekeket kb. féléves koruktól kezdve szabad mellkaskenőccsel bedörzsölni.

Az illóolaj tartalmú kenőcsök alkalmazása egyszerű és hatékony eszköz mind gyerekek, mind felnőttek köhögése ill. hörghurutja esetén. A beteg mellét és hátát vastagon be kell kenni, majd előmelegített frottírtörülközővel szorosan beburkolni, vagy meleg gyapjúinget ráhúzni. Ezt a kötést egész éjszakára hagyjuk a betegen. Másnapra már lényeges javulást tapasztalhatunk. Alvás közben ugyanis az illóolajok mérséklik az orrban a szekréciót, mélyen behatolnak a hörgőkbe és a váladékot elfolyósítják.

Ha a megfázást, vírusos fertőzést orrfolyás és köhögésen kívül magas láz is kíséri, akkor törekedjünk a lázcsillapításra (jeges fürdő, priznic alkalmazása, stb.), de hívjunk orvost a beteghez. Az orvos tanácsainak betartásával, gondos odafigyeléssel megelőzhetjük a másodlagos fertőzéseket és a szövődmények kialakulását.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/alter/bio3.htm