Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Elhízástól véd a tej egyik összetevője

Egyfajta új vitaminhoz hasonlítják a tejnek azon összetevőjét kutatók, amely kísérletükben még akkor is védte a kísérleti egereket az elhízástól, ha zsírban gazdag étrendet követtek.

A megállapításukat a Cell Metabolism című szakfolyóiratban közzétevő kutatók akkor azonosították a nikotinamid-ribozid elnevezésű összetevőt, amikor a hosszú élet génjének is nevezett SIRT1 gén aktivitásának növelésére kerestek alternatív utakat. A SIRT1 gén nagyobb aktivitása korábbi eredmények szerint előnyös az agyagcsere és a hosszú élettartam szempontjából is. A SIRT1 működését közvetlenül is lehet serkenteni, ezt teszi például a vörös borban található reszveratrol vegyület.

A svájci kutatócsoport más, közvetett útvonalat keresett egy koenzim, a NAD (nikotinamid-adenin-dinukleotid) szintjének emelésével. A tejben lévő összetevő ugyanezen az útvonalon keresztül hat, miután belép a sejtekbe. Kiderült a kísérletekben, hogy a nagy dózisú nikotinamid-ribozidot kapott egerek nagy zsírtartalmú étrend mellett is több zsírt égettek el, és nem híztak meg. Ezen túlmenően javult állóképességük, jobb futók lettek.

„Jelen van abban, amit mindannyian az első napunktól eszünk – mondta el az összetevőről Johan Auwerx, a Lausanne-i Műszaki Egyetem (EPFL) munkatársa a ScienceDaily című ismeretterjesztő portálnak. Ugyanakkor kiemelte, hogy a vegyületből szükséges mennyiséget pusztán tejjel nem tudná az ember a szervezetébe juttatni, inkább táplálékkiegészítőként kellene szedni. Ehhez azonban további, immár humán tesztekre van szükség.

Immár a reszveratrolon kívül a nikotinamid-ribozid is csatlakozott az anyagcsere és a remélt hosszú élettartam szempontjából előnyös természetes vegyületekhez. A kutató szerint lehetséges, hogy az étrend megfelelő kialakításával a jótékony alkotóelemek sok kicsi hatása összegződhet, így az emberek karcsúbbak lehetnek és tovább élhetnek.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/tej-hizas