Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Szépségtippek

Egy jó sminkkel és frizurával egy nő csodákra lehet képes, de mit tehetünk annak érdekében, hogy ez a csoda ne csak "három napig" tartson? A tartós stressz, a kiegyensúlyozatlanság, a diszharmónia egy idő után menthetetlenül kiül az arcra, a bőrre. Ahhoz, hogy harmóniát sugározzunk, testünk minden sejtjéhez el kell jutnia az éltető tápanyagoknak, ez pedig a megfelelő vérkeringés útján lehetséges. A jó vérkeringés az egészség, ilyenformán a szépség alapja.

Ha fénytelen a bőrünk, gyakran vagyunk fáradtak, nehezünkre esik az összpontosítás, vagy hideg a lábunk és a kezünk, joggal gyanakodhatunk arra, hogy vérkeringésünk nem megfelelő. Az okokat kutatva szóba jöhet a mozgáshiány, az ülő munka, alacsony vérnyomás. Hogy későbbi komolyabb bajokat előzzünk meg, mindenképpen tennünk kell valamit.

Testmozgás, étrend

A testmozgás az első és legfontosabb dolog, amit a vérkeringés serkentéséért tehetünk. A napi, rendszeres torna, elsősorban az ún. aerob mozgások, a jóga alkalmasak erre leginkább. Hatását nagyon hamar érezhetjük, ilyenkor a keringési rendszer sokkal nagyobb teljesítményre képes, mely pozitívan hat az egész testre és ez a bőrnek is előnyére válik. Hatására edzettebbé válik, lassabban és erősebben ver a szív, több vért pumpálva így a keringésbe.

Ha súlyfölöslegünk van, jó hatással lehet keringésünkre egy kis fogyás. Ha csak pár kilótól szeretnénk megszabadulni, ez nem okozhat gondot rendszeres testmozgás és egy kis diéta mellett. Akár fogyni akarunk, akár nem, a friss zöldségek, gyümölcsök és a napi sok folyadék mindenképpen jót tesznek a vérkeringésnek.

És még?

Ha túl vagyunk a napi (min. heti háromszori) mozgásunkon és egy könnyű vacsorán, zuhanyozás vagy fürdés közben átdolgozhatjuk bőrünket száraz kefével, hogy serkentsük az itt elhelyezkedő erek működését. A végtagok alapos átmasszírozása sem utolsó dolog ebből a szempontból, de mindezt természetesen a nap bármely szakában elvégezhetjük, kinek, mikor esik jól, illetve mikor van rá ideje.

A hatás fokozása érdekében alkalmazzunk gyógynövényeket, azok illóolajait. A vérkeringés támogatására sokféle gyógynövény alkalmas, külsőleg vagy belsőleg felhasználva, pl. narancs, fenyő, levendula, bazsalikom, rozmaring, borsmenta. Ismerkedjünk meg néhányukkal ebből a szempontból! (Vigyázat, a tömény illóolajat sose alkalmazzuk belsőleg, szájon keresztül.)

Borsmenta

A borsmenta fő hatóanyaga élesen mentolos és erős illóolajában rejlik. Frissítő és élénkítő tulajdonságai figyelemre méltóak. Miután élénkíti a vérkeringést, tartós kimerültség és fáradtság ellen, masszázs- és fürdőolajba egyaránt célszerű felhasználni. Ugyan egyéb gyógyhatásaira most nem térünk ki, azért nem árt megjegyezni, hogy kedvezően hat az izmokra, így az emésztőszervi izmokra is, melyek a stresszhatásoknak erőteljesen ki vannak téve. Ilyenkor elsősorban a növény teaként való fogyasztása ajánlott.

Az aromaterápiákban érzelmi hatásait is ki szokták hangsúlyozni, tehát: ha szellemi tunyaság, szétszórtság vagy idegesség vesz rajtunk erőt, cseppentsünk néhány csepp borsmentaolajat aromalámpánkba. Ily módon szépít a lélek oldaláról, de külsőleg is alkalmazható a szépségápolásban, mert csökkenti a faggyútermelést, azaz eltünteti és érzésteleníti a pattanásokat, egy borsmentás masszázs pedig megszünteti a bőr fakóságát, visszaadva annak selymes lágyságát.

Rozmaring

Pattanásokra, baktériumos fertőzésekre a rozmaringolaj is hatékony szernek bizonyul, de a hamar "öregedő" száraz bőr kezelésében is jelentős szerepet játszhat, megújulásra ösztönözve a sejteket, enyhítve a ráncosodást. Belsőleg alkalmazva (tea, borkivonat) közvetlenül fejti ki vérkeringés-fokozó, értágító, serkentő, melegítő és tudaterősítő hatását. Rozmaringlevelet gyakran használnak tusfürdők vagy szappanok adalékanyagaként, mivel már illata miatt is élénkítő, aktivizáló hatású. Ha alacsony a vérnyomásunk, hideg a kezünk vagy a lábunk, olaját cseppentsük a fürdővízbe, vagy masszírozzuk vele lábszárunkat. A hajszálerek elváltozásain is segít!

Bazsalikom

Az édeskés illatot árasztó bazsalikomot hajdan, a görögöknél, királyok felszentelésekor használták, jelentése is erre utal: király, uralkodó. Az ájult embert eszméletére téríti, fürdővízbe keverve oldja az izmok feszültségét és görcseit. Serkenti a vérkeringést, feszesebbé teszi és visszaadja a fáradt bőr üdeségét, valamint rózsaszínes pozsgássá teszi az arcbőrt. Cseppentsünk tiszta zsebkendőre egy csepp bazsalikomolajat, nyomjuk rá az éppen kezdődő pattanásunkra, és meglátjuk, reggelre biztatóbb lesz a látvány.

A bazsalikom megnyugtat és élénkít, ami hagyományos szerelmi serkentőként való fogyasztását is magyarázhatja. Ha pedig afrodiziákumként hatásos, a vérkeringéssel már nem lehet gond!



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/alter/niceoil2.htm