Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://mail.vital.hu)

Üdítő arcpakolások

Az arcpakolás üdévé, frissé, tisztává és feszessé teszi a bőrt. Évezredek óta a legkedveltebb módszere a szépségápolásnak, gyors és látványos sikert érhetünk el vele. Hatása azonban sajnos nem tartós. Az arcpakolást magunk is elkészíthetjük otthon, az alapanyagok minden gond nélkül beszerezhetők.

A legfontosabb, hogy bármilyen maszkot készítünk, mindig alaposan megtisztított arcbőrre vigyük fel. Hagyjuk ki a szem és az ajkak környékét a megkeményedő arcpakolásoknál. Maszkot nem tanácsos hetente egy-két alkalomnál többször használni, a túl gyakori kezelés fellazíthatja a sejtszerkezeteket. Ha krémes vagy zselés az alapanyag, felkenhetjük akár a szemhéjra is, de vigyázzunk, nehogy túl közel kerüljön a szempillák tövéhez.

Megkeményedő arcpakolások

Zsíros, normál és kevert bőrtípushoz használható. A maszk kissé felduzzasztja, fellazítja a felső szaruréteget, így az elhalt bőrlemezkék leválhatnak a felszínről. Felszívódik a felesleges zsír, mely a maszkkal együtt eltávolítható. A végeredmény friss, rózsás arcbőr, a maszk alatt ugyanis a vérellátás javul. A pép a száradás során feszíti is a bőrt, fiatalosabb, megújult külsőbe bújhatunk tehát. Ügyeljünk arra, hogy a száradás alatt az arcizmok mozdulatlanok maradjanak, a keményedő maszk ne repedezzen meg, mely így tudja tökéletesen kifejteni hatását.

20 perc múlva távolítsuk el a megszilárdult maszkot egy meleg vizes kendő segítségével. Ha már kellőképpen felpuhult a pép, töröljük le, majd bő, folyóvízzel öblítsük le. Befejezésül vigyünk fel az arcra vékony rétegben hidratáló krémet.

Krémpakolás

A feszült, száraz, fáradt, érzékeny bőr hatékony frissítője. A krémpakolás első megközelítésben hasonlít az egyszerű krémekhez, a különbség azonban óriási. Bámulatos eredményt érhetünk el vele. A magas olaj és zsírtartalmú pakolás megakadályozza, hogy a nedvesség elpárologjon, így a bőr a felgyülemlő folyadék hatására kissé megduzzad, "telítődik fiatalsággal". A nedvesség hatására jobban át tudja engedni a vitaminokat, egyéb hatóanyagokat.

Hagyjuk 20 percig az arcunkon, majd a be nem szívódott maradékot töröljük le nedves kendővel.

Zselépakolás

A hűvös nyugtató gélpakolásnak elegendő mindössze 5-10 perc, hogy látványos eredményt produkáljon. A bőr feszesebb lesz és szinte azonnal növekszik nedvességtartalma. Kollagén és algakivonatok biztosítják a nedvességtartalmat, a vérkeringést különböző növénykivonatok (menta, bűbájdió) serkentik. A feszesség az állati vagy növényi eredetű fehérjéknek köszönhető.

Mindent a szemnek

A szem környékén a bőr jóval vékonyabb, mint az arc egyéb részein. Vérellátása is szegényesebb, zsírpárna sem táplálja. Igénybevétele mégis jóval nagyobb, a szemkörnyék izmainak finom rezdülései nem kímélik e viszonylag védtelen bőrfelületecskét. Szükségese külön kozmetikai szerekhez folyamodnunk vagy megfelelnek azok, amelyeket egyébként is használunk arcunk ápolása során?

A szemránckrémek abban különböznek a normál ránc elleni krémektől, hogy tartalmaznak koffeint, ami serkenti a hajszálerek mikrokeringését, így elkerülhető a szemek bedagadása. Különleges, kevéssé folyós olajok találhatók bennük, így nem kell attól tartani, hogy esetleg a szembe kerülve irritációt okoznak. Egyéb tekintetben megegyeznek a szokásos ránc elleni krémekkel.

A pakolások, maszkok hatóanyagai még hatékonyabban szívódnak fel, ha előtte 10 perces gőzfürdőt veszünk, de az is elegendő, ha egy puha, meleg vizes kendőt többször is arcunkhoz szorítunk. Maszkkal az arcunkon ne próbáljunk valamilyen hasznos házimunkát végezni, 20 percet töltsünk el relaxálással, pihenéssel.

Pakolások saját kezűleg

Bőrfrissítő pakolás

Hozzávalók:

• 3-4 kanál túró (száraz bőrre zsíros, zsírosra sovány túró)
• 1 kávéskanál méz
Keverjük össze jó alaposan a túrót és a mézet, vigyük fel az arcra, kihagyva a szem környékét. 20 perc múlva bő langyos vízzel öblítsük le, és töröljük át az arcot a bőrtípusnak megfelelő arcvízzel. Befejezésül kenjünk fel vékony rétegben hidratálókrémet.

A bőr feszességét növelő pakolás

Hozzávalók:
• 1 tojásfehérje,
• pár csepp citromlé
Keverjük el a tojásfehérjét a citromlével, majd verjük kemény habbá. Vigyük fel az arcra és a nyakra, majd tíz perc után mossuk le, és töröljük át a bőrtípusnak megfelelő arcvízzel a bőrt, végül kenjük be hidratálókrémmel.

Simító pakolás száraz bőrre

Hozzávalók:
• 1 teljesen érett avokádó
• 1 evőkanál édes tejszín
A finoman szétnyomkodott avokádót keverjük a tejszínbe, vigyük fel az arcra és a nyakra. 10 percig tartsuk fent, majd öblítsük le. Ne feledkezzünk meg ezután a megfelelő arcvíz és hidratálókrém használatáról sem.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://mail.vital.hu/themes/health/nice2.htm