Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Mit mutat a tükör?

Az első árulkodó "évgyűrűk", a ráncok a szem körül és a nyakon jelennek meg. A bőr ápolását nem elég a csalhatatlan jelek észrevételekor megkezdeni. Könnyebb a szépséget, üdeséget megőrizni, mint visszaszerezni. Húsz év felett a szépség ápolása a rendszeres teendők közé tartozik. Naponta pár perc odafigyelés, gondoskodás elegendő ahhoz, hogy bőrünk idő előtti öregedését elkerüljük.

A bőr ápolásának alapja a rendszeres tisztítás, reggel a víztartalmat növelő, este pedig a zsírtartalmat pótló krémezés. A kétféle krém közül a hidratáló, vagyis a vízpótló krém a fontosabb. Ez minden bőrtípusra igaz. A hidratáló krém finom réteget képez a bőrön, megvédi a kiszáradástól, a környezeti hatásoktól. A zsírozó éjszakai krém regenerálásra szolgál. A zsíros bőrnek természetesen nincs szüksége további éjszakai utánpótlásra, elegendő a nappali hidratálás.

Az arcápolás fortélyai

Először is persze tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen állapotban van a bőrünk. Ez koránt sem olyan egyszerű, hiszen nem csak életkorunk befolyásolja. A környezet, a hormonok, a testil-elki feltételek éppúgy hatással vannak rá, mint az évszakok. Másra van szüksége a bőrnek a hideg, szeles téli napokon, mint a száraz levegőjű irodában, vagy a langyos tavaszi esős időszakban.

Ha azt szeretnénk megtudni, hogy milyen általános állapotban van a bőrünk, először is gondosan tisztítsuk meg arcunkat, majd várjunk egykét órát anélkül, hogy bármilyen krémet tennénk rá. A tükörbe nézve azonnal látni fogjuk, hol képződött némi zsírréteg, és hol maradt száraz, feszes a bőr. Ennek alapján kenjük be nappal hidratáló, éjjel zsíros krémmel. Ez utóbbival bánjunk óvatosan, a bőr zsírfelszívó képessége ugyanis viszonylag csekély. Több juthat a párnánkra belőle, mint az arcunkra, de ami ennél is fontosabb, hogy a vastag krémréteg megakadályozza a bőr természetes légzését. Ami 10-15 perc alatt nem szívódott fel, azt távolítsuk el egy papírkendővel.

A szem körül és a nyakon a bőr alatti kötőszövet minimális, így sokkal gyorsabb a kiszáradás. Épp ezért alapos tisztítás után e részeken a zsíros krémek használata különösen fontos. Sok hölgy csak az arcápolásra fordít figyelmet, a nyak elhanyagolása pedig később sajnos megbosszulja magát.

A bőr túlzott kiszáradását, elszarusodását megelőzhetjük, ha ügyelünk a levegő páratartalmára a lakószobában, a munkahelyen, de főképpen a hálószobában. Nemcsak a bőrünk, hanem a nyálkahártyánk is hálás lesz: ritkábban fázunk meg, kevesebbszer kapunk légúti fertőzéseket.

Idősebb korban

A száraz, korosabb bőr különleges kezelést igényel. Érzékenyebben reagál az ingerekre, környezeti hatásokra, fakó és fáradt. Mire van szüksége az ilyen bőrnek? Először is rendszeres ápolásra "víz az olajban" emulzióval, ami kissé zsíroz és vízveszteséget pótol. Ezeken kívül egyéb hatóanyagokra: A, E és B-vitaminokra, csírakivonatokra. A bőr öregedése azonban nemcsak korunktól függ, hanem a véredények, kötőszövetek állapotától is. Élénkítsük az anyagcserét a szabad levegőn való mozgással! Fogyasszunk tápanyagokban gazdag, de kalóriaszegény ételeket, aludjunk eleget! Az alkohol és a cigaretta káros hatása közismert, ezért ezekről nem csak bőrünk szépsége, hanem egészségünk érdekében is mondjunk le.

Olajpakolás a nyakra

 Jó minőségű növényolajjal készítsünk borogatást a nyakunkra. Az olajba mártott pamutvászon fölé tekerjünk vízhatlan anyagot, hogy hajunk és párnánk ne legyen olajos. A pólya lehetőleg ránctalanul simuljon a bőrre. A pakolás az alatta keletkező meleget nem ereszti át. Ezt a meleg pólyát hagyjuk éjszakára a nyakunkon. Finom, sima bőr lesz a végeredmény.

Arcgőzölés

2-3 liter forró vízzel forrázzunk le 10 gramm kamillavirágot. Borítsunk a fejünkre egy nagy törülközőt, hajoljunk az edény fölé, és 10-15 percig gőzöljük arcunkat. Ezután tegyünk hűvös borogatást a bőrre. A gőzölés kiválóan élénkíti a véredényeket, kötőszövetet.

A bőr legfontosabb tápanyagai

Vitamin Forrása
vitamin tojás, máj, élesztő, répa, narancs
Nikotinsav búza és egyéb gabonanövények korpája, tej, hús, tojás, élesztő
Pantoténsav máj, élesztő, tojás, tej, halikra



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/health/nice4.htm