Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Fertőző nyaralás: a hepatitis-fertőzés veszélyei

A magyarok kb. harmada utazik nyáron külföldre, indulás előtt azonban csak kevesen tájékozódnak a fertőző betegségek veszélyéről. Nem csupán távoli, egzotikus országok vidékein találkozhatunk hazánkban jobbára ismeretlen fertőző betegségekkel, hanem akár keleti vagy déli szomszédainknál, vagy a Földközi-tenger közkedvelt mediterrán partvidékének országaiban is.

Ezek közül a legkevésbé sem egzotikus, viszont nagyon is létező fenyegetést jelentő betegségek közül a vírusos hepatitisz, vagyis fertőző májgyulladás különböző fajtái, elsősorban a hepatitis A és a hepatitis B a legelterjedtebbek.

Hepatitis A

Aki egyszer átesett hepatitis A-fertőzésen, az egész életére védetté válik a betegséggel szemben. Ezért azt szokták mondani, hogy Magyarországon az ötven év alattiak (vagyis éppen azok, akik a leggyakrabban kelnek útra) a leginkább veszélyeztetettek, minthogy körükben 50 százalék alatti azok aránya, akik a már lezajlott fertőzésének köszönhetően immunitást élveznek.

 

A hepatitis A a legelterjedtebb hepatitisfertőzés. A fertőzés szájon át terjed, jellemzően a nem megfelelő minőségű víz és étel útján, de saját piszkos kezünkről is bejuthat a vírus a szervezetünkbe. Az ivó- és mosdóvíz a fertőzés egyik legfőbb veszélyforrása, de ugyanígy lehet a jégkocka vagy a fagylalt is.

Az ételek közül elsősorban a nyers zöldségektől, gyümölcsöktől, és általában minden nyersen készített, vagy nem kellőképpen átsütött-átfőtt ínyencségtől kell óvakodnunk. Ugyanebbe a körbe tartoznak a tenger gyümölcsei is, különösen a kagylók, főként ha a part menti vizekből származnak. A Földközi-tenger kagylóinak közel 40 százaléka hepatitis A-val fertőzött!

A hepatitis A-fertőzés lappangási ideje meglehetősen hosszú, 28 hét is lehet, tünetei a hirtelen láz, az étvágytalanság, a hasi fájdalom, általános gyengeség, végtagfájdalom. Az akut tünetek 2-3 hét alatt szűnnek meg, de a teljes gyógyulás akár 2-3 hónapig is eltarthat. A betegek 10-20 százaléka a tünetek súlyossága miatt kórházi ellátásra szorul. A kor előrehaladtával a betegség egyre súlyosabb lefolyású, a kisgyerekek gyakran viszont szinte tünetmentesen vészelik át – éppen ezért ők a betegség gyors terjedésének legfőbb forrásai, hiszen, bár semmit nem észlelhetünk rajtuk, székletükkel ürítik a vírust.

Hepatitis B

A hepatitisz B vérrel és emberi testváladékokkal (pl. nemi érintkezés útján) terjed, így a fertőzés forrása lehet véletlenszerű karcolás, piercing berakatása, tetoválás készíttetése, akupunktúrás kezelés, sebészeti, fogászati beavatkozás is, illetve közvetíthetik eszközök, tárgyak (borotva, fogkefe közös használata).

Elsősorban speciális élethelyzetben levőket, vagy a valamely különleges céllal utazókat fenyegeti. Egyre több idős, esetleg krónikus betegségben szenvedő ember tölt hosszabb-rövidebb időt külföldön, ezért esetükben az esetleges orvosi beavatkozás és az ezzel összefüggésben kialakuló fertőzés veszélye magasabb.

A hepatitis B maradandó nyomokat hagyhat, ugyanis a betegek 10 százalékánál krónikus májgyulladás alakul ki, amely később májrák, májzsugor kialakulásához is vezethet.

Megelőzés

A hepatitis A-fertőzés kockázata kellő odafigyeléssel csökkenthető. Ez elsősorban a higiéniai, illetve a speciális élelmiszer-biztonsági szabályok betartását jelenti:

• Mossunk kezet minden étkezés előtt, de lehetőleg még gyakrabban!
• Ne igyunk csapvizet: a lezárt, palackozott ásványvíz az egyedül biztonságos, csak ezt fogyasszuk, sőt, lehetőleg fogat is ezzel mossunk!
• Bárhogy könyörögnek is a gyerekek, ne vegyünk fagylaltot nekik, és ne kérjünk jégkockát az italunkba
• Csak alaposan átsült-átfőtt ételeket fogyasszunk, és lehetőleg kerüljük el az utcai büféket, kifőzdéket!
• Ne együnk nyers zöldséget, salátát; a gyümölcsöt alaposan mossuk le, és hámozzuk is meg!

Az egyetlen igazán biztos megoldás azonban az aktív immunizálás, azaz a védőoltások [0] felvétele jelenti. Mind a hepatitis A, mind a hepatitis B ellen elérhető a védőoltás. Az oltási sor felvétele hosszú évekre védelmet biztosít mindkét fertőzés ellen. Léteznek olyan hepatitis elleni védőoltások [0], melyek egyéves kor fölött gyerekeknek is adhatók.

A hepatitis elleni védőoltásokról háziorvosunktól, vagy a minden megyében megtalálható oltóközpontoktól kaphatunk bővebb tájékoztatást, illetve kérhetjük az oltások felírását és beadását is. Indulás előtt legalább egy hónappal érdemes szakembert felkeresni, hogy a megfelelő védettség kialakulhasson.

Az utazási betegségekről, oltásokról további információk szerezhetők az Egészséges Ifjúságért Alapítvány új honlapján: www.utazaselott.hu



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/hepatitis_utazas.htm