Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Helyreállító plasztikai sebészet

 Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A bőrön lévő elváltozások legtöbbször csupán esztétikai problémát jelentenek, és plasztikai műtéttel többnyire nyomtalanul eltávolíthatók. Bonyolultabb esetek a korábbi műtéti vagy traumás hegek plasztikai korrekciója, vagy a rosszindulatú elváltozások kezelése.



A test bármely részén keletkezhetnek kisebb-nagyobb szemölcsök, túlzott szaruképződés miatt létrejött apró kinövések, különböző festékes anyajegyek, kötőszöveti jóindulatú daganatok, egyes bőrkiütéssel járó fertőző betegségek (himlő), illetve bizonyos bőrbetegségek (pl. akné) vagy korábbi műtét és trauma következtében kialakult hegek, bemélyedések, egyenetlenségek.

Ezek leggyakrabban semmilyen panaszt nem okoznak viselőjüknek, csupán esztétikai szempontból zavaróak, néha azonban kényelmetlenséget vagy esetleg későbbi veszélyt jelentenek, ezért mindenképpen célszerű orvoshoz fordulni, ha bőrünkön a korábbi állapothoz képest változást észlelünk.

Míg a testszerte bárhol jelentkező kis bőregyenetlenségek zöme inkább csak mint látvány zavaró, bizonyos elváltozások a helyük miatt okoznak problémát (pl. borotválkozáskor, öltözködésben), eltávolításuk az esetek többségében nem feltétlenül szükséges, ám ha a páciens kéri, s nincs ellenjavallata a műtétnek, elvégezhető.

 

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

Megnézem a légkeveréses halogén főzőkészüléket >> [1]

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mindenképpen kezelést igényelnek viszont a panaszt okozó bőrelváltozások (amelyek fájdalmasak, nedvezőek, növekedésnek indultak, esetleg vérzékenyek), ami legtöbb esetben műtéti eltávolítást jelent.

Jóindulatú? Rosszindulatú?

Az egyértelműen jóindulatú bőrelváltozások megoldása (faggyútömlő, zsírcsomó, szemölcs, szarutúltermelés stb.) az egészben, ép széllel kimetszés és minden esetben szövettani vizsgálat.

Olyan elváltozásoknál, amelyekkel kapcsolatban a rosszindulatúság legkisebb gyanúja is felmerül, előzetesen onko-dermatológus (bőrgyógyász-onkológus) véleményét kérjük, s attól függően állítjuk fel a műtéti tervet; szükség esetén akár citológiai vizsgálat is szükségessé válhat műtét előtt. Természetesen itt is egészben, ép széllel történő kimetszés, szövettani feldolgozás a követendő út. Amennyiben a szövettani vizsgálat rosszindulatú elváltozást mutatna, úgy a szakma szabályainak megfelelő további kezelés, illetve szoros ellenőrzés követi a műtétet.

Különös odafigyelés szükséges a festékes elváltozások esetén, mivel ezeknek bizonyos fajtája hajlamos rosszindulatú elfajulásra (ún. melanoma malignummá alakul), melyet egy nem eléggé körültekintően végzett műtét végzetesen befolyásolhat. Amennyiben bármilyen gyanú van a festékes bőrelváltozás rosszindulatúságára, úgy a pácienst onkológiai centrumba kell irányítani, ahol egy kiterjesztett műtét, a műtét után esetleg szükséges gyógyszeres kezelés (citosztatikus kezelés, immunterápia), a beteg onkológiai gondozása is biztosított.

A műtéti követelményekről

Minden bőrelváltozás műtétjénél az első lépés az épben történő eltávolítás, majd a keletkezett hiány zárása. Legegyszerűbb esetben a sebszéleket össze lehet varrni. Ilyenkor sem mindegy azonban a metszés iránya, mivel az ideális irányú, az ún. bőrvonalaknak megfelelő metszések vékony heggel gyógyulnak, az ettől eltérő hegek gyakran kiszélesednek, feltűnőek maradnak, rosszabb esetben funkciózavart is okozhatnak.

Tulajdonképpen a műtéti vagy traumás hegek korrekciója is a nem megfelelő irányú hegek jó irányúvá tételét jelenti a szebb eredmény érdekében. Bonyolultabb esetekben a bőrhiány zárásához a környezetből vett bőr elcsúsztatása, elforgatása, kényszerű esetben távolabbi helyről vett bőr átültetése válhat szükségessé. Fontos, hogy a műtétet végző orvos otthonos legyen a bőrhiány zárásának különböző módozataiban, mert ellenkező esetben a kellően nagy, épben történő kimetszés szenved csorbát a könnyen zárható nagyságú seb érdekében, kockáztatva ezzel a műtét korrektségét, sikerét.

Tetoválások, himlőhelyek

Nagy tetoválások eltávolításánál, ha a bevitt festékszemcsék nincsenek túlságosan mélyen a bőrben, illetve alatta, speciális eljárás is végezhető, a bőr felső rétegének lap szerinti eltávolítása (ún. tangentiális kimetszés), amellyel kiterjedt elváltozást is el lehet távolítani. Túlságosan mély tetoválások esetén csak a bőr teljes mélységében történő kimetszés és a hiánynak a fent tárgyalt valamelyik módszerrel történő pótlása jön szóba.

Bizonyos esetekben a bőr különböző eredetű egyenetlenségeinek (pl. aknés bőr, himlőhely, a bőr öregedésével járó ráncok) elsimítása a cél. Ez történhet a kiálló részeknek a mélyebb részek szintjéig történő eltávolítása vagy a mélyebb részek feltöltése útján. Előbbi végrehajtható mechanikusan (ún. dermabrázió, a bőr lecsiszolása révén), kémiai úton (ún. kémiai peeling, kémiai maratás keretében) vagy újabban speciális lézer segítségével. A feltöltés megoldható saját anyaggal (pl. zsír, irha) vagy testidegen anyaggal (kollagén, Artecoll, szilikon).

Mindegyik beavatkozásnak vannak speciális előnyei és hátrányai, ma az első csoportból a lézer a leginkább modern és biztonságos, az utóbbi csoportból a saját anyag mindig a legkevésbé kockázatos (hátránya, hogy az anyag nyerése még egy beavatkozás), míg a testidegen anyagok vagy átmeneti eredményt adnak, vagy kellemetlen velejáróik lehetnek (gyulladás, kemény göbök stb.).

Bármelyik beavatkozásra kerül is sor, mindig nagyon fontos a műtét utáni utasítások betartása (napozás mellőzése legalább 2-3 hónapig, kenőcsös kezelés, a heg feszüléstől óvása, kozmetikumoktól való tartózkodás stb.), mely teendőket az operáló orvos mindig személyre szabottan, részletesen ismertet a pácienssel.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/skin4.htm