2022. Január 20. csütörtök

Homoktövis, a C-vitamin-bomba

homoktövis, C-vitamin
1 . oldal
Húsát, olaját, levelét…

Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A különböző citrusfélék magas C-vitamin-tartalma közismert. Azt azonban már kevesen tudják, hogy hazánkban is előforduló tövises cserjéből különösen annak nemesített fajtáiból még a déligyümölcsnél is messze több C-vitaminhoz juthatunk.


A homoktövis termését tibeti gyógyítók már több mint ezer éve alkalmazzák. A népgyógyászati tapasztalat és a publikációk alapján ismert gyógyhatásai: az immunrendszer védelme és erősítése, zsíroldó hatás, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában, de kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyekre is, védi a májat.

Homoktövis

100 g friss homoktövis kb. 450 mg C-vitamint tartalmaz, mintegy tízszeresét a narancsénak. Ezzel a magas C-vitamin-tartalommal a homoktövis ideális "téli gyógyszer" a meghűléses betegségek megelőzésére. Értékét növelik a benne lévő béta-karotin, az E- és F-vitaminok.

Az újabb kutatások a vízben oldódó sárga flavonidokat, az értékes növényi olajokat és zsírokat, valamint a magas kalcium, magnézium és cinktartalom kedvező élettani hatását emelik ki. Kozmetikai hatásai is ismertek: gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok kialakulását, erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását.

Húsát, olaját, levelét…

A homoktövis kétlaki cserje. Levelei hosszúkásak, lándzsa alakúak, ép szélűek. A levélhónaljban csomókba szervező sárga virágai márciustól májusig nyílnak. A „homok aranyának” nevezett narancssárga színű, borsónyi nagyságú termésének egy magja van.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ha komolyan veszed a tartós fogyást,

és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne

- Füst- és szagmentes

- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..

 

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >>

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Valaha a homoktövis a Duna menti homokdűnék egyik jellegzetes, 2-3 méter magasra megnövő cserjéje volt. Ma már itt-ott parkokban, egyes folyóvizeink mentén, hordalékos köves vagy agyagos területeken (Alföld, Duna-Tisza mentén) is előfordul. Étkezési és gyógyászati célú felhasználásra a nemesített fajtáját termesztik, ami a távol-keleti Szibériából származik.

Gyógyításra elsősorban a terméshús kivonatát, a hidegen sajtolt olaját használják. Leveleiből főzött tea általános roboráló hatással rendelkezik. Termését az érés elejétől gyűjtik az első fagyokig, melyek mélyhűtéssel tárolhatók, de ezeket gyorsan fel kell dolgozni, mert C-vitamin-tartalmuk szobahőmérsékleten gyorsan csökken.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés