2021. December 08. szerda
Hajlamosító tényezők -  A körmöt sem kíméli -  Egyéb lábgondok -  A benőtt köröm
Bár a gombák bőrünk felszínén szinte mindenhol megtelepedhetnek, a leggyakrabban az összefekvő testhajlatokban, ujjközökben, a körmökön, nyálkahártyákon, a szájban, nyelven és a nemi szerveken jelennek meg. E makacs teremtmények ritkább esetben a nyelőcsőben, a gyomorban vagy a belekben is elszaporodhatnak, ám a leggyakoribb probléma mégis a lábgombásodás.

A talpon vagy a lábujjak közötti megjelenő gombásodásért három gombaféle okolható: a fonalgombák (dermatophyton gombák), valamely penészgomba vagy a sarjadzógombák (pl. Candida albicans). A fertőzés tünetei mindhárom esetben meglehetősen hasonlók: bőrpír, kellemetlen viszketés, illetve kisebb hólyagocskák jelennek meg a bőrön. A gombásodás a fertőzött részek szélein terjed, az érintett terület közepén idővel még némi javulás is megfigyelhető. Nemegyszer a lábujjak között megjelenő ún. kipállás az első figyelmeztető jel. Másik jellemző tünet lehet, ha a talp bőrén és a talpszéleken száraz, kissé pikkelyesen hámló bőr látható, amely alatt a bőr kissé vöröses színű.

A leírt tünetek észlelése esetén célszerű mihamarább szakemberhez fordulni, aki tisztázhatja a kiváltó okokat. A bőrgyógyász fényt deríthet a tüneteket okozó allergiákra vagy esetleges súlyosbító tényezőkre (mint például a vérellátási zavarok), illetve egyéb okokra is.

Lábon terjed

Hajlamosító tényezők

Bár a lábgomba fertőző, mégsem kapja meg mindenki, aki a gombákkal kapcsolatba kerül. Viszonylag nehezen fertőződnek például az ép bőrűek és az erős immunrendszerrel rendelkezők. Vannak azonban kifejezetten hajlamosító tényezők is: az immunrendszert legyengítő betegségek, az immunszupresszáló kezelések vagy az AIDS segíti a gombák terjedését. Közismert a cukorbetegek, illetve a sok édességet fogyasztók nagyobb fokú érintettsége is, de rizikótényező lehet egy antibiotikumkúra, sőt még a nagyobb lelki megterhelés, a stressz is.

Bizonyos mértékben az erősebb lábizzadás is elősegíti a gombák megtelepedését, ám a fertőzésveszéllyel mégis leginkább azoknak kell számolniuk, akik gyakran fordulnak meg nyilvános fürdőkben, uszodákban, strandon, szaunákban, közös zuhanyzókban.

A fertőzések túlnyomó része ma már gombaellenes szerekkel hatékonyan gyógyítható. A patikákban recept nélkül is kaphatók gombaölő hatású kenőcsök, ecsetelők, illetve hintőporok. Ezeket általában naponta kétszer-háromszor kell a tiszta és teljesen száraz felületen alkalmazni. Fontos, hogy a tünetek elmúltával is folytassuk a kezelést még egy-két hétig, mert ellenkező esetben a fertőzés könnyen kiújulhat. Ha valamilyen immunrendszeri gyengeség vagy cukorbetegség áll fönn, akkor előfordulhat, hogy több időre és esetenként szájon át szedett gombaellenes készítményekre is szükség lesz.

A körmöt sem kíméli

A lábgombásodás szövődménye lehet, ha a fertőzés átterjed a körmökre is. Ilyenkor a körömlemez megvastagodik és rendszerint sárgásan elszíneződik. A sarjadzógombák okozta fertőzés esetén a tünetek először a körömágy mentén jelentkeznek, míg a fonalgombák a köröm szabad széle felől indítják támadásukat. A penészgombák okozta elszíneződés sötétzöldes, feketés színű, a körömlemez alatt pedig törmelék képződik. Sajnos gyakran előfordul, hogy a betegek csak későn fordulnak orvoshoz, ezért a folyamat továbbterjed. Ilyen esetekben a kezeléshez szájon át adagolható készítmények alkalmazása jöhet szóba.

Egyéb lábgondok

A tyúkszem és a bőrkeményedések a lábon fájdalmas és csúf elváltozások. Csaknem mindig statikai zavarok következtében, a tartósan nyomott területeken jön létre. Tipikus a harántboltozat-süllyedés miatt képződő, a talp közepén az ujjak mögött kialakuló, gyakran tekintélyes vastagságú bőrkéreg. Előszeretettel reped meg, ami borzasztóan csíp, mar, fáj. Ha már kialakult, esetenként szaliciles kenőccsel kenjük be, s ha felpuhult, habkővel vékonyítsuk. Az öregujj és a második ujj közében kifejlődő tyúkszem is hasonló kínokat tud okozni minden lépésnél. Eltávolítása sebészi feladat, a baj csak az; hogy rendszerint kiújul.

A bütyök és a kalapácsujj főleg a nők problémája. Az öregujj befelé fordul, oldalán fájdalmas, időnként gyulladt csomó képződik. Rendszerint társul hozzá a kalapácsujjnak nevezett torzulás, amikor a 2. vagy a 3. ujj középperce felfelé néző V alakú csúcsot képez, rajta kör alakú bőrkeményedéssel. Ez utóbbi jellemzője, hogy nemhogy a cipő, de a takaró érintésére is az ember csillagokat lát. Kezelése előrehaladott esetben sebészi.

A benőtt köröm

Gyakori baj, főleg fiatal nőkön fordul elő. Az ok: a harántboltozat-süllyedés miatt befele álló öregujj és a szoros cipő együtt. A köröm egyik (ritkán mindkét) vége (sarka) befúródik a körömágy lágy részébe. Nem is a köröm az aktív szereplő, hanem a szoros cipő rápréseli a körömágy oldalsó részét a körömre, majd a tartós irritáció miatt sarjszövet burjánzik rá a körömre.

A benőtt körömmel ne kísérletezzünk, hacsak nem vagyunk sebészek. A megoldás ugyanis ez utóbbi kezébe való. A köröm benövését a szűk cipő mellőzésével és a harántboltozatot megemelő betét viselésévé előzhetjük meg. A sebész egyszerűbb esetekben kis, helyi érzéstelenítésben végzet beavatkozást végez, vissza-visszatérő estben pedig egy egyszerű plasztikai beavatkozást ajánlanak, ami a körmöt termelő terület megkeskenyítését jelenti. Hátránya, hogy 1-2 napig nem lehet lábra állni a műtét után, előnye, hogy végleges megoldást nyújt.

Az itt felsorolt, sokszor viselőjük által végzetszerűnek tűnő bajok csaknem minden esetben megelőzhetők. A kiváltó ok ugyanis a láb statikai problémája, a tartószalagok megnyúlása miatt kialakult boltozati (haránt és hosszanti) süllyedések. Emiatt a láb deformálódik, a fekvési pontok átrendeződnek, a rendszeresen nyomott területeken bütykök, tyúkszemek képződnek. A láb hajlamos az izzadásra, gombásodásra, fertőzésre.


Szerző: Nagy Tímea

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés