2022. Július 03. vasárnap
Nagy vitákat robbantott ki egy eutanáziát végző svájci szervezet legújabb gyakorlata, melynek során héliumgázzal nyújtanak segítséget az öngyilkossághoz. A februárban bevezetett módszer teljesen legális, az ellenzők szerint alkalmazása mégis aggályos.

Az eljárás során a betegek egy héliummal töltött műanyag zacskót húznak a fejükre és megfulladnak. A Dignitas nevű svájci szervezet ezzel a módszerrel az orvosok ellenőrző szerepét gyakorlatilag kiiktatta az eutanázia folyamatából. Eddig négy ilyen eset került napvilágra.

halálos beteg eutanázia öngyilkosság hélium

A Dignitas rögzíti az emberek halálát, majd a felvételeket átadják a legfelsőbb bíróságnak. A héliummal történő öngyilkosság videóképei döbbenetesek – mondta el a főállamügyész. A haldoklók „több tíz percen át” rángatóznak. A halálba segítés Svájcban nem büntethető, amennyiben a segítőnek nem róható fel önző indíték, ám sokak szerint a héliumos módszer etikailag vállalhatatlan.

A zürichi öngyilkossági segélyegyesület egyik tagja megvédte a módszert, mert szerint az „biztos”, továbbá „gyorsan és fájdalommentesen” hat. A beteg egy perc után elájul, mivel a hélium oxigént von el a szervezetből, majd két perccel később leáll a szívműködés is. Az orvosi ellenőrzés kihagyása pedig szerinte megkönnyíti az eljárást mind a betegnek, mind segítőjének.

A Dignitast Németországban évek óta bírálják. A szervezet ellen utoljára november elején emeltek súlyos kifogást két autóban, illetve parkolóban történt eset miatt. A Dignitas saját adatai szerint egyedül 2006-ban 195 embernek nyújtott segítséget eutanáziához, a betegek több mint fele német volt.


Forrás: Medipress
2008. 04. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés