![](/themes/vital_theme/images/ferdevonal_zold.gif)
A Palermói Egyetem szakemberei önkénteseken azt vizsgálták, mi történik a vérkeringéssel egyetlen csésze presszókávé elfogyasztásakor, szemben azzal, amikor koffeinmentes kávét iszunk. A presszókávé mintegy 107 milligramm koffeint tartalmaz.
![kávé kávé](https://new.vital.hu/files/images/i_kave-sziv.jpg)
A kutatók azt találták, hogy 22 százalékkal kevesebb vér áramlott a szívbe a presszókávé megivása után egy órával, miközben a koffeinmentes kávé fogyasztása esetében alig vagy egyáltalán nem tapasztaltak változást.
A vizsgálat megerősítette, hogy kedvezőtlen hatással van a vérkeringésre a presszókávéban található nagy mennyiségű koffein. Az azonban nem világos, hogy a szívre gyakorolt rövidtávú hatását ellensúlyozza-e az, hogy a kávé az emberi szervezet számára hasznos antioxidánsokat tartalmaz – írták a European Journal of Clinical Nutrition szaklapban megjelent cikkükben a szakemberek, akik lehetségesnek tartják, hogy megállapításuk a koffeinre érzékeny emberekre korlátozódik. Becslések szerint minden második ember érzékeny lehet a koffeinre.
Korábbi vizsgálatok már felszínre hozták a kávé esetleges káros hatásait, ám voltak olyanok is, amelyek az ellenkezőjét mutatták ki ; emlékeztet a The Daily Telegraph brit napilap honlapja.