2022. Május 18. szerda
Végleg letette a cigarettát az a láncdohányos indonéz kisfiú, aki korábban naponta két dobozzal szívott el kedvenc márkájából.

A Szumátra szigetén élő kétéves Aldi Rizal azt követően tett szert hírnévre, hogy több felvételen is dohányzás közben örökítették meg, miközben épp triciklijén tekert. A pöfékelő kisfiúról készült felvételek májusban futótűzként terjedtek az interneten és hatalmas nemzetközi felháborodást váltottak ki. A szülők nem tudtak mit tenni, mert állításuk szerint a gyerek dühödten rontott rájuk, ha nem kapta meg a napi adagját.

Seto Mulyadi pszichológus azonban, aki egy rehabilitációs próbálkozás részeként magához vette egy időre a nikotinfüggő kisgyereket, nemrég arról számolt be, hogy Aldi már nem kér több cigarettát. A pszichológus elmondta: a gyerek azért vette fel korábban ezt a rossz szokást, mert abban a dél-szumátrai halászfaluban ahol él, gyakorlatilag mindenki dohányzik. Amikor azonban a fiút kimozdították a megszokott környezetéből és új elfoglaltságokat – játékok, rajzolás – mutattak neki, akkor a cigarettázásra ösztönző belső kényszere is megszűnt.

A kisfiú 18 hónaposan kapta első szál cigarettáját az édesapjától és azt követően csak a kedvenc márkáját fogadta el. Indonézia – a világ negyedik legnépesebb országa – Kína és India után a legnagyobb dohányfogyasztónak számít. A kiskorúak körében rohamosan nő a dohányosok száma, különösen hogy az országban nem tartják be az dohányzást korlátozó előírásokat.


Forrás: MTI
2010. 09. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés