Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Fogyás éhségérzet nélkül

Eddig úgy tűnt, a tartós fogyást biztosító csodaszer felfedezése még várat magára, a jeruzsálemi Héber Egyetem egy fiatal kutatója azonban olyan anyagot fejlesztett ki, melynek segítségével éhségérzet nélkül válhat valóra a sikeres fogyás.



A felfedezés értékét az is mutatja, hogy a 32 éves Yaniv Linde, az egyetem Szerves Kémia Intézet Ph.D. hallgatója kapta meg a Kaye Innovációs Díjat. Linde és munkatársai olyan anyagot fejlesztettek ki, mely az emberi szervezetben is megtalálható alfa-MSH (melanocyta stimuláló hormon) hatását utánozza.

Az alfa-MSH evés közben képződik, receptora (MC4R) az agyban található. Ha elegendő hormon termelődik, az agyban egy olyan folyamat játszódik le, melynek végén a szervezet mintegy kiteszi a „megtelt” táblát.

A mesterségesen előállított BL-3020 peptid (néhány aminosavból álló anyag) az emésztő enzimeknek is ellenáll, képes átjutni a bélfalon, így bejut a véráramba, akár a központi idegrendszerbe is. Amint összekapcsolódik az MC4R receptorral, bezárul a kör és jóllakottságérzet alakul ki.

Mindez azt jelenti, hogyha valaki éhségérzetének csökkentésével szeretne természetes úton fogyni, csak be kell vennie a tablettát. A szert egereken már kipróbálták: 12 napon keresztül rendszeresen BL-3020-at kaptak, aminek köszönhetően súlyuk 40 százalékkal lett kevesebb a velük hasonló méretű és korú kontroll állatokéhoz képest.

A peptid gyártásának védjegyét Európában és az Egyesült Államokban már bejegyezték, és egy jeruzsálemi székhelyű cég már meg is vásárolta a gyártási szabadalmat az egyetemtől, így nemsokára várható, hogy újabb elhízásellenes készítmény jelenik meg a piacon.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/fogyas_ehsegerzet_nelkul