Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Fájdalmatlan megoldás válthatja fel az injekciót

A tintasugaras nyomtatóknál alkalmazott technológia segítségével lehetővé válhat, hogy az injekciók helyett fájdalommentes tapasszal juttassanak gyógyszereket a szervezetbe.

Az egyik nagy nemzetközi nyomtatógyártó cég által szabadalmaztatott tapaszon olyan apró tűk találhatók, melyek nem érik el a bőr mélyebb rétegeiben található, a fájdalomérzetért felelős idegsejteket, így használatuk kíméletesebb lehet a betegek számára, mint az injekció.

Tapasz formájában jelenleg csak olyan hatóanyagok juttathatók a szervezetbe, melyek felszívódnak a bőrön keresztül – mint pl. a nikotin –, a legtöbb gyógyszer hatóanyaga azonban túl nagy molekulákat tartalmaz, ezeket tű segítségével kell a bőrfelszín alá juttatni.

A 150 mikrotűt és egy, a gyógyszer adagolását szabályozó mikrochipet tartalmazó tapasz fejlesztése kb. 3 évig tarthat, és elsősorban a mindennapos gyógyszerszedésre, injekciózásra kényszerülőknek jelenthet majd nagy segítséget; illetve azzal az előnnyel is bír, hogy egyszerre több gyógyszer adagolására is képes lehet majd.

A tapasszal szembeni legnagyobb kérdés az, hogy milyen veszélyt hordoz a fertőzések szempontjából: az apró tűk által a bőrön ejtett lyukacskák ugyanis tárt kaput jelenthetnek a baktériumok és vírusok számára.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/injekcio_fajdalommentes_tapasz