Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Elveszíthetik állásukat az amerikai dohányosok

Azok az európai dohányosok, akik arra panaszkodnak, hogy télen a szabadban kell dohányozniuk, vagy nem élvezhetik a kávé melletti pöfékelést, még mindig sokkal jobb helyzetben vannak, mint amerikai sorstársaik.

Az USA-ban ugyanis az állásukat is elveszthetik a dohányosok, még akkor is, ha a szabadidejükben gyújtanak rá. Scott Rodrigues massachusettsi lakos a személyiségi jogainak megsértéséért pereli a Scotts pázsitgondozó céget. "Az amerikaiak 90 százaléka az én oldalamon áll, az európaiaknak pedig valószínűleg 100 százaléka" - mondja Rodrigues, aki azt állítja, hogy amióta kirúgták, brit újságokban, valamint lengyel és litván rádióadásokban is szerepelt.

Egy múlt heti szavazás eredménye szerint az amerikaiak többsége igazságtalannak találja Rodrigues felfüggesztését. A 31 éves férfi azt állítja, hogy nikotinpótló szerek segítségével pár hónap alatt napi öt szálra csökkentette cigarettaadagját, ám hat hónap után kirúgták, mivel túl magas mennyiségű nikotin volt a vérében. "A vizsgálat előtt nikotinos rágót ettem. Ezt ki is hangsúlyoztam, miután a teszt kimutatta a nagy mennyiségű nikotint a véremben" - meséli Rodrigues.

"Szénmonoxid-teszttel is ki lehet mutatni, hogy dohányzik-e az illető" - mondja Marion Adler, a Párizs közeli France's Beckler kórház orvosa. A Scotts szóvivője nem szolgált pontos információval a Rodrigues-en végzett vizsgálatokra vonatkozóan. A Scotts ötmillió dollárért építtetett wellness központot Ohioban, ahol segítenek dolgozóiknak leszokni a dohányzásról, leadni testsúlyfeleslegüket, és egyéb egészségjavító programokat ajánlanak. "Eszközökkel segítjük munkatársaink egészséges életmódjának kialakítását" - mondja a Scotts szóvivője.

Frank Settipani onkológus szerint azok a cégek, akik tiltják dolgozóinak a dohányzást, majd nikotinvizsgálatra küldik őket, vegyes üzenetet közvetítenek. "Azt akarják, hogy a dolgozók ne szívják tele a tüdejüket, de ha nikotintesztet végeznek rajtuk, azzal azt várják el tőlük, hogy magáról a nikotinról szokjanak le, amely legalább olyan függőséget okoz, mint a kokain, heroin, vagy az alkohol. Ha a törvény nem a nikotint, hanem a dohányzást tiltja, még mindig számos módja van a nikotinhoz jutásnak: rágók, tabletták, tapaszok. Ezért kéne betiltani a dohányzást. Senkinek sem szabadna égő dohánylevelek beszívásával nikotinhoz jutnia" - véli Settipani, akinek betegei egyharmadának dohányzással összefüggő betegsége van.

"Michigan és Massachusetts beletartozik abba a húsz államba, ahol nincsenek dohányzókat védő törvények, így a cégek kirúghatják cigarettázó dolgozóikat. A cégek többsége ezt azért teszi, hogy kevesebbet kelljen egészségügyre fordítaniuk, és egészségesebb munkakörnyezetet biztosítsanak" - mondja Ed Sweda, dohányzást ellenző jogász. "Be kell ismernünk, milyen nehéz leszokni a dohányzásról. A cégeknek értékelniük kellene, hogy az illető nagy erőfeszítéssel próbál felhagyni e rossz szokással" - mondta a Tobacco Control Resource Center vezető ügyvédje. Rodrigues közben új munkahelyet talált. "A konkurens cégnél dolgozom. Felhívtak, és közölték velem, nem érdekli őket, hogy dohányzom. Tudják, hogy jó munkát végzek." - mondta.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/dohanyzas_leszokas_nikotin_munkahely_elvesztese