Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Egészségesebb a sportosság a karcsúságnál

Mi a hosszú élet titka? Amerikai kutatók szerint a feltevésekkel szemben nem az alacsony testsúly fenntartása, hanem a sportos erőnlét. A Journal of the American Medical Association-ban megjelent vizsgálatuk bizonyítja, hogy még a testsúlycsökkentésnél is egészségesebb a rendszeres testmozgás.

Steven Blair, a Dél-Karolinai Egyetem sportszakértője munkatársaival 12 éven át vizsgálta a fittség és a testtömeg összefüggését a halálozásra nézve. A vizsgálatba 2600, 60 év feletti résztvevőt vontak be, és az eredmények szerint az elhízott ám fitt emberek alacsonyabb kockázatú csoportba tartoznak, mint vékony de nem mozgó társaik. A fittségi szempontból leggyengébb 20% halálozási kockázata négyszerese a legjobb csoporténak. Blair szerint a sportos erőnlét védelmet nyújt a 60 felettieknek, függetlenül a testtömegüktől.

Ezek az eredmények különösen nagy jelentőséggel bírnak az Egyesült Államokban, mivel az elhízottak és ülő életmódot folytatók aránya folyamatosan rendkívül magas – a Betegség-nyilvántartó és Prevenciós Központ (CDC) adatai alapján a felnőttek egyharmada kövér – a lakosság pedig egyre idősödik. Blair szavaival élve, kövérségjárvány van, ami nagyon rossz jel, de nem elég a testsúllyal foglalkozni, az erőnlétre is gondolni kell.

A vizsgálat folyamán taposógép segítségével mérték fel a résztvevők fittségét. A nehézségi fokozat folyamatosan emelkedett. Megmérték a testtömegindexet (BMI), a derékkörfogatot és a testzsírhányadot. Megállapították, hogy már kis erőfeszítéssel is nagy eredményeket lehet elérni. A legkevésbé fitt csoport halálozása kétszerese volt a mindössze eggyel fittebb csoporténak.

A kutatók szerint nem szabad elkeseredni, ha valaki túlsúlyos, a testmozgás mindenkinek jót tesz. Lehet, hogy a heti öt napon keresztül napi háromszor tízperces gyaloglástól nem fogy majd le, de sokkal egészségesebb lesz tőle. A kutatók természetesen az egészséges életmód részeként az egészséges táplálkozás fontosságára is külön felhívták a figyelmet. A CDC szerint az amerikai felnőttek kevesebb mint fele végez rendszeresen valamilyen testmozgást, pedig az csökkenti a koszorúsér-betegségek, az agyérkatasztrófák, a vastagbélrák, a cukorbetegség és a magas vérnyomás kockázatát is.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/sport_elhizas_testsuly_eronlet