Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Egyre kevesebb a gyermekhalál

Az UNICEF jelentése szerint világszerte először csökkent évi 10 millió alá a gyermekhalandóság. Az elmúlt évben azonban még így is 9,7 millió öt éven aluli gyermek halt meg – közölte a szervezet. Ez mindenképp mérföldkőnek számít a gyermekhalandóság elleni küzdelemben, 1990-ben ugyanis ez a szám még 13 millió volt, 1960-ban pedig 20 millió.

Minden pozitív tendencia ellenére az UNICEF szerint a gyermekhalandóság aránya változatlanul magas, különösen az afrikai országokban: ennek okai egyebek között a politikai konfliktusok és az AIDS.

A segélyszervezet adatai szerint a gyermekek közötti összes halálozások 27%-áért a tüdőgyulladás és a malária felelős. Különleges probléma ezenkívül az AIDS-vírus jelenléte az újszülötteknél. A HIV-pozitív terhesek csak 11%-a jut hozzá olyan gyógyszerekhez, amelyek megakadályozhatnák a babák megfertőzését.

Az adatok szerint a gyermekkori alultápláltság is egyre kisebb probléma, mértéke azonban még így is számottevő: az UNICEF világszerte 143 millió alultáplált gyermekről tud. Ez az arány az 1990 évi 32 %-ról 2006-ban 27 %-ra csökkent.

Friss jelentésében ugyanakkor a gyermeksegély-szervezet enyhe javulást jelez a gyermekek képzési helyzetében. Az alapiskolai képzés nélküli gyermekek száma 2002-höz képest egyötödével csökkent, azonban, mint eddig is, világszerte kereken 93 millió gyermek nem járt alapfokú iskolába.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/gyermekhalandosag_unicef_aids_hiv_alultaplaltsag