Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Újraméretezik a piszkafákra szabott női ruhákat a spanyolok

A nőiruha-méretezés átalakítására kötelezné a gyártókat és a tervezőket a spanyol kormány. Az ország egészségügyi minisztériuma szerint ugyanis a ma kapható ruhák méretezése nem veszi figyelembe az átlagos női méreteket.

Egy, a Spanyol Egészségügyi Minisztérium által készített tanulmányban tízezer 12 és 70 év közötti nő méreteit vetették össze, és megállapították, hogy a spanyol nőket három nagy típusba lehet besorolni.

A henger alkatúaknál a csípő-, a derék- és a mellméret közel azonos; a homokóra alakkal rendelkezők dereka igen karcsú, a körteformájúak viszont széles csípőjűek, de mell- és derékméretük kicsi. Az üzletekben kapható ruhák azonban többnyire nem felelnek meg minden testalkathoz: tíz nőből négy csak nagy nehézségek árán talál magának ruhát.

A tanulmány szerint a spanyol nők 56 százaléka normál súlyú és testalkatú, 25 százalékuk kissé molett, 12 százalék túlsúlyos, és csak 1,4 százalék sovány, vagy nagyon sovány. A 31 és 40 év közötti korosztály többsége (47,1%) még homokóra alkatú, idővel azonban a körte alkat válik dominánssá.

A felmérés eredményei alapján a spanyol kormány úgy döntött, hogy az eddig használt méretezési szisztémát meg kell változtatni, és a méretezésnek ezentúl a magasságot, a mell, a derék, valamint és csípő méretét is figyelembe kell vennie.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/ruha_konfekcio_meret_testalkat