Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

46 cm-es babát szült a 72 cm magas nő

Már két gyermeknek is életet adott egy mindössze 72 cm magas amerikai nő, ami nem kis csoda, hiszen ő maga is alig nagyobb egy kisgyermeknél. Emiatt az is kérdéses volt, hogy egyáltalán túlél-e egy terhességet.

A Kentucky államban élő Stacey Herald egy ritka genetikai rendellenességben, üvegcsontbetegségben szenved, ami miatt visszamaradt a növekedésben, csontjai törékenyek és tüdeje fejletlen.

Betegsége miatt elvileg soha nem lett volna képes gyermeket szülni, sőt, orvosai szerint a terhesség akár meg is ölhette volna, a növekvő magzat ugyanis összepréselhette volna tüdejét és szívét, így mindkettejük élete veszélybe kerülhetett volna.

A 33 éves nő azonban nemrégiben már második kislányának adott életet. A csecsemő 46 cm-rel született, egy átlagos újszülötthöz képest néhány centiméterrel kisebben, az édesanya 72 cm-es magasságához viszonyítva azonban Makya valóságos óriásbébinek számít. A kislány valószínűleg normális testmagasságú lesz, nővére, a 16 hónapos Kateri azonban szintén üvegcsontbetegségben szenved, bár 56 cm-es magasságával lassan utoléri édesanyjukat. A kislányok édesapja normális testmagasságú: 175 cm magas.

Stacey az első szülésbe majdnem belehalt, ezért amikor a második terhességre fény derült, az orvosok az abortusz pártjára álltak. Ennek ellenére megtartotta a második babát is, bár a 24 kg-os testsúlyához járuló kilenc kilós hízás miatt a terhességet meglehetősen „kényelmetlennek” találta.

A nő abban bízik, hogy szokatlan történetével bekerülhet a Guinness rekordok könyvébe, mint a világ legkisebb édesanyja.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/uvegcsontbetegseg_vilag_legkisebb_anya_terhesseg_szules