Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Hogyan ismerhető fel, ha depressziós a gyermek?

Gyermekek esetében a depresszió legtöbbször nem búskomorság és levertség formájában nyilvánul meg. Kortól függően a leggyakoribb tünetek a gyakori sírás, az ingerlékenység és a dacosság.

Kisgyermekek esetében gyakran az ok nélküli sírás, kiabálás, és a dühkitörések megjelenése a depresszió első tünetei. Kisiskolásoknál gyakoribb az érzékenység és az agresszivitás, nagyobb gyerekeknél pedig a közömbösség és az apátia. A kamaszok tünetei általában megegyeznek a felnőttek tüneteivel.

Felmérések szerint a fejlett országok gyermekeinek 3,5%-a szenved valamilyen mértékű depresszióban, kamaszoknál ugyanez az érték már valamivel több, mint 9% felett van. A depresszió kialakulásának kockázata 12 éves kortól rohamosan növekszik. Az esetek harmadában a tünetek három hónap múltán maguktól elmúlnak, de gyakran, az esetek 80%-ában visszatérnek és krónikussá válnak.

Az orvosok leggyakrabban a pszichoterápiás kezelést javasolják, de gyakran antidepresszánsok alkalmazása is szükségessé válik. A depressziót gyakran kíséri más pszichoszomatikus betegségek – pánikbetegség, szociális nehézségek, szorongás – megjelenése. A betegség örökletes is lehet, de leggyakrabban a környezeti tényezők és a nehéz családi háttér miatt alakul ki már fiatalabb korban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/gyermekkori_depresszio_tunetei