Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Túl sok áldozatot követel a bölcsőhalál hazánkban

Magyarországon majdnem kétszer annyi újszülöttel végez a bölcsőhalál, mint a fejlett országokban – számolt be a legújabb adatokról a Heim Pál Gyermekkórház újszülöttvédő projektjének főorvosa az InfoRádióban.

Scheuring Noémi hozzátette: a rossz eredmény oka elsősorban a szülők szokásaiban és szociális helyzetében keresendő.

Növeli a bölcsőhalál előfordulásának esélyét, ha a baba nem a saját, keményebb matracú kiságyában, hanyatt fekve, hanem a szülőkkel együtt alszik – magyarázta az adjunktus. Szintén kiváltó ok lehet, ha sokan laknak egy lakásban, több gyerek alszik egy ágyban, vagy a szülők nem tudják megfelelő módon táplálni őket.

Nagyobb eséllyel végez a bölcsőhalál a kis súllyal vagy idő előtt született gyerekekkel. A hirtelen csecsemőhalál fertőzéses, hurutos, lázzal járó betegségek hatására is előfordul, ráadásul télen több az ilyen eset – közölte az adjunktus. Növeli a fiúkat nagyobb arányban (60%) sújtó bölcsőhalál létrejöttének esélyét a dohányzás vagy a kábítószer-fogyasztás is, magyarázta a Heim Pál Gyermekkórház szakértője, hozzátéve: a ritmusos mozgásoknak, például a cumiztatásnak jelentős szerepe van a hirtelen csecsemőhalál kivédésében – írja az inforadio.hu.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/bolcsohalal_heim_pal