Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Szívroham: a nők húzzák a rövidebbet

Nem mindegy, hogy férfiként vagy nőként ér minket szívroham: egy nemzetközi kutatás eredménye alapján ugyanis a két nem a tünetektől a kezelésig mindenben különbözik a szívroham és a mellkasi fájdalmak terén.

A 14 országból származó férfiak és nők adatain alapuló kutatás szerint az ugyanolyan stádiumú szívkoszorúér-betegségben szenvedő betegek közül a nőknek kisebb arányban adtak béta-blokkoló gyógyszereket, amelyek alapvetőek a későbbi szívbajok megelőzéséhez. Hat hónappal a szívroham után a nők nagyobb arányban haltak meg vagy szenvedtek el újabb rohamot, mint a férfiak.

A kutatásban minden páciensnek adtak egy angiográfot, ami a szív vénáiban előforduló, és a későbbi szívroham legfőbb okozóiként számon tartott torlaszok kimutatására szolgáló műszer. A kutatók kiderítették, hogy a kórházba érkezés után a férfiak más tünetekről panaszkodnak, mint a nők, ami feltételezéseik szerint az angiogrammok által nem kimutatott, de létező torlaszok létezésére utal.

A szakértők szerint megoldást egyrészt az jelentene, ha képzést nyújtanának a nőknek arról, hogy figyeljenek oda a szívrohamra utaló tünetekre, de a hirtelen atipikus jeleket se hagyják figyelmen kívül. Másrészt az orvosoknak is meg kell érteniük, hogy a kevésbé zavaró szívkoszorúér-probléma is betegség, amit azonnal kezelni kell.

A szívkoszorúér-betegségben szenvedők csak az étkezési és testmozgásbeli szokások megváltoztatásával, a dohányzás abbahagyásával, a vérnyomás rendszeres mérésével és a megfelelő gyógykezelés betartásával előzhetik meg a helyzetük súlyosbodását.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/szivroham_szivkoszoruer_betegseg